54-годишен турски гражданин остава в ареста по обвинение, че пренесъл през границата от Турция в България подправени парични знаци. Това реши днес Хасковският окръжен съд в открито заседание, като уважи искането на Окръжна прокуратура за най-тежката мярка за неотклонение.


54-годишният турски гражданин бил задържан на 17 юли на ГКПП „Капитан Андреево“, на влизане в страната от Р Турция. Той е обвинен още, че придобил и укрил предмети, материали и елементи за защита на парични знаци, за които знаел, че са предназначени или са послужили за фалшифициране. Ако престъплението бъде доказано, предвиденото от закона наказание е  „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години. 


От събраните в досъдебното производство доказателства, показанията на разпитаните свидетели и веществени доказателства се установява, че обвиняемият е извършил престъпленията, най- вече от начина, по който са открити паричните знаци и по който са били пренесени, счита съдът.

Според окръжните магистрати има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, като се има предвид, че деянията са тежки и умишлени. Съдът отчете и, че обвиняемият не е български гражданин и няма адресна регистрация на територията на Р България, като за да се осигури присъствието му в производството и при извършване на процесуалните действия по разследване го остави в ареста.


Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3- дневен срок. В случай на постъпила жалба делото е насрочено за 28.07.2022 г. от 10 ч.