“Българските избиратели веднага след изборите трябва да търсят отговорност от хората, които са избрали, защото в момента отговорността пада върху другите. Да се вгледаме в недостатъците, провалите, които собствените ни представители носят. Моята рецепта е постоянно търсене на отговорност и опит да се провокират постоянно политиците. А те да правят нещата, които трябва, а не нещата, които се харесват.” Така политологът Христо Панчугов коментира в предаването “Кой говори” по Дарик “рецептата” за подобряване на политическата ситуация у нас.

Социологът от “Маркет линкс” Добромир Живков също анализира обществените нагласи спрямо политическия елит в сравнение с изборите през април м.г.

“Различна е политическата ситуация дори от гледна точка на приетите конституционни промени, от гледна точка на това, че имаме доста стабилизиране на ГЕРБ за сметка на отслабването на техния коалиционен партньор (ПП-ДБ - бел. ред.), номинално могат да изглеждат като сходни, но голямата промяна  е поредната немалка част от българските граждани, които са изгубили надежда, че нещата могат да се променят. Не може да се стигне до това ние да имаме ефективна борба с корупцията, политическата класа да достави това, за което, ако питаме всички граждани искат работеща съдебна система, която да работи с корупцията на високите етажи на властта”, обясни Живков.

Христо Панчугов: Избирателите трябва да търсят сметка от своите представители, а не от опонентите им

Той добави, че социологиите показват, че ако разговорът продължава да се върти около чекмеджета, пудели, пачки, коленца и мазно турско кафе, хората ще започнат да се възмущават и да генерализират, че “всички крадат”. “ А това не може да бъде продуктивно, това е смесване на два свята - света на публичното и света на частното”, обясни социологът.

Според политологът Христо Панчугов политиците трябва да спрат да разглеждат българското общество само като хора, които биха гласували или не за тях, а да се борят да разширяват подкрепата.

“Трябва да отправят послания като ги убеждават, че има смисъл да се влиза в политиката. Единственото таково послание е предвидим дневен ред и да се излезе от ролята на жертва на политиците, да се говори в прагматични решения”, обясни той.

Панчугов уточни, че са два основните въпроси около политическата сцена у нас - въпросът за вината и за въпросът мъстта.

“Опасявам се, че последните две години ПП-ДБ опасно се плъзгат по тази плоскост на мъстта - да хванем едни хора и да ги извадим от политиката”, каза той

И добави, че наблюдава “странно задоволство” сред определени политици от факта, че се очертава коалиция между ГЕРБ и ДПС. Но докато изпитват това задоволство не си дават сметка, че именно те са подтикнали създаването ѝ, а то е довело до изтикването им назад в социологиите.

В петък “Маркет линкс” представи социологическо проучване, според което при избори днес за Народно събрание ИТН ще остане извън парламента с 3.2 %, за ГЕРБ-СДС ще гласуват 26%, ПП-ДБ ще съберат 17.7% подкрепа, ДПС - 13.2%, “Възраждане” - 12.9%, БСП - 8.1%.

Христо Панчугов и Добромир Живков обаче подчертаха, че все пак тези резултати са “моментна снимка” на обществените нагласи и тепърва преди изборите на 9 юни предстои месец на предизборна кампания.

Чуйте целия разговор от прикачения звуков файл: