Няма рационални доводи за счупването на сглобката във властта. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио социологът от “Маркет Линкс” Добромир Живков. Според него публичните препирни изглеждат като дълга и изтощителна битка за разпределение на властта в държавата. 

„Текат и много паралелни процеси покрай ротацията. Това са лидерските функции в ДПС и ГЕРБ. Ние през тази година може би ще станем свидетели за първи път как Борисов, който винаги е бил на върха на ГЕРБ и на правителството, ще остане на втора линия, публично видимо, ако Мария Габриел стане премиер“, коментира Живков.

Според политолога Христо Панчугов и двете политически формации нямат съображения да счупят сглобката.

„Това няма да донесе печалба за нито една от двете страни Това, което се случва е обслужване на вътрешнопартийни интереси. Този шумен театър, който се разиграва е и частично опит да се потуши напрежението в самите политически формации. ГЕРБ все повече не разбират защо участват във властта и не получават нищо от нея, а ПП-ДБ смятат, че участието им носи само негативи“, обясни Панчугов. 


Според него меморандумът, предложен от ПП-ДБ не е бил грешка, но съдържанието на документа не създава никакви ангажименти за никого.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.