Парламентарният контрол е добра възможност за обяснение на смяната на външния министър. Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио политологът Христо Панчугов. Късно снощи служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента да смени министъра на външните работи Стефан Димитров с Даниел Митов от ГЕРБ. Това се случи часове след като председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отправи остра критика към Димитров. 

Според Панчугов ако останалите партии наистина искат отговор на въпроса защо се е стигнало до тази промяна, могат да извикат Димитър Главчев в Народното събрание.

„Отговорът на този въпрос би дошъл от парламентарната трибуна. Очаквам опит да се проведе парламентарен контрол. Да напомним, че тази ГЕРБ няма мнозинство, а само 63 депутати. Това означава, че всички останали депутати са от други партии и ако някой има истински проблем, би могъл да осигури различна форма на контрол“, подчерта Панчугов. 

Според социолога от „Маркет линкс“ Добромир Живков решението на служебния премиер ясно показва, че ГЕРБ е основният фактор, който е повлиял върху състава на правителството. 

„Очевидно става въпрос за политическа фигура на ГЕРБ – бивш председател на НС – Димитър Главчев. Моята хипотеза е, че след счупването на сглобката, приоритетна цел за Бойко Борисов е да осигури поне външната линия на страната да бъде евроатлантическа“, коментира Живков. 

Двамата с Панчугов се обединиха около тезата, че напускането на „Зелено движение“ на коалицията ПП-ДБ няма да доведе до сериозен електорален отлив, но далеч по-важно е дали лидерите на ПП и ДБ могат да дадат смислени отговори на въпросите, поставени от „Зелено движение“. 

„Разговорът не е толкова защо „Зелено движение“ напуска, въпросът е има ли отговор на проблемите, които те посочиха, как ПП-ДБ биха могли да обяснят неспособността си да сложат ГЕРБ под контрол и да обяснят липсата на осезаеми резултати от работата на кабинета „Денков“, обясни Панчугов. 

„Решението на „Зелено движение“ е изключително силно символно натоварено. Това е един вид жълт картон, защото те изразиха критиките и съмненията, които голяма част от избирателите на ПП-ДБ имат заради кабинета „Денков“, коментира и Добромир Живков.

Чуйте целия разговор в прикачения аудио файл.