При избори днес партията на Слави Трифонов - „Има такъв народ“ няма да успее да влезе в Парламента, защото би събрала едва 3.2 % - под 4-процентния праг. Това показва последното проучване на агенция “Маркет линкс”. Според проучването, което е съвместно с БТВ, сред 1007 пълнолетни граждани, разликата между първите две политически формации ще е близо 8% на изборите за Народно събрание. За ГЕРБ-СДС биха гласували 26%, а за “Продължаваме промяната - Демократична България” - 17.7%. При избори за Европейски парламент разликата е по-малка, ПП-ДБ с 18.6% и ГЕРБ с 26.4%.

За трета политическа сила вариантите са два - ДПС с 13.2% и “Възраждане” - 12.9%. Следвани от БСП - 8.1%  и “Има такъв народ” - 3.2%.

Социологията отрежда, че “Солидарна България” ще събере едва 1.8% от подкрепата на избирателите, а “Синя България” -  1.4% и на практика  нямат шанс за влизане в парламента.

Според “Маркет линкс” избирателната активност за Народно събрание ще е 45.8%, а за евроизбори още по-ниска - 43.9%.

Проучването сочи, че близо 9% от анкетираните още не са решили за кого да дадат гласа си, а 3.3 на сто биха избрали опцията “Не подкрепям никого”.