Представител на "Хамас" предупреди, че палестинското ислямистко движение няма да освободи още от заложниците, които взе при атаката си в Израел преди близо два месеца, и дори няма да води преговори по въпроса, докато израелската агресия срещу ивицата Газа не спре, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Ние държим (израелския министър-председател Бенямин) Нетаняху изцяло отговорен за живота на израелските заложници и за възпрепятстването на изпълнението на сделката за размяната" им срещу палестинци, държани в израелски затвори, каза на пресконференция Осама Хамдан.

Малко по-рано висш израелски военен обяви, че израелската армия е влязла в центъра на град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа днес - деня на най-интензивни сражения от началото на сухопътната операция, предприета в палестинската територия в отговор на нападението в Израел на 7 октомври.

Движението "Хамас", което управлява в ивицата Газа от 2007 г., междувременно обяви, че броят на хората, убити при израелски удари в крайбрежното парче земя от началото на конфликта, е надхвърлил 16 хиляди, предаде Франс прес.

Тези данни не са проверени по независим път.

Убитите в Газа вече са 16 248. Над 70 процента от жертвите са деца и жени, съответно 7112 и 4885, каза в прессъобщение "Хамас".

По-рано стана ясно, че Израел е създал система от помпи, с които може да наводни тунелите в Ивицата Газа, използвани от Хамас, съобщи The Wall Street Journal (WSJ), като се позова на американски длъжностни лица.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението. 

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието. „Хамас“ вече е заявявал, че държи пленените на „сигурни места и в тунели“.

Times of Israel пък съобщи, че семействата на заложниците, които още не са освободени от Газа, искат да се срещнат с всички членове на военния кабинет и заплашват с по-големи протести, ако такъв разговор не се проведе. Това става дни след края на примирието и възобновяване на бойните действия, независимо че най-малко 137 заложници все още са в плен на ислямисткото движение "Хамас" след нападението му над Израел на 7 октомври. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм