Израел е създал система от помпи, с които може да наводни тунелите в Ивицата Газа, използвани от Хамас, съобщи The Wall Street Journal (WSJ), като се позова на американски длъжностни лица, съобщиха Ройтерс и БТА.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението. 

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието. „Хамас“ вече е заявявал, че държи пленените на „сигурни места и в тунели“.

Times of Israel пък съобщи, че семействата на заложниците, които още не са освободени от Газа, искат да се срещнат с всички членове на военния кабинет и заплашват с по-големи протести, ако такъв разговор не се проведе. Това става дни след края на примирието и възобновяване на бойните действия, независимо че най-малко 137 заложници все още са в плен на ислямисткото движение "Хамас" след нападението му над Израел на 7 октомври. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм