Задълбочаваща се криза на доверието към институции, политически лидери и партии отчита последното проучване на “Алфа Рисърч”. Регулярният мониторинг на обществените нагласи на социологическата агенция е проведен в периода 22-30 ноември 2023 г. сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 1000 респонденти, анкетирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Той очертава следната картина на обществените настроения:

Задълбочаваща се криза на доверието по вертикала и хоризонтала към всички институции, политически лидери и партии. Шест месеца след трудното сформиране на правителството на Николай Денков, което формално сложи край на политическата криза в страната и месец след местните избори, които не доведоха до значимо разместване на електоралните пластове, основните държавни институции и отговорността на политическите лидери за тяхната работа, се оценяват негативно от мнозинството български граждани.

Кабинетът запазва равнището на доверие от месец юни  - 21% положителни оценки, но при 46% отрицателни, което е ръст от близо 10 на сто. Малко по-високо е доверието към премиера Денков  - 25% положителни при 39% отрицателни оценки, но също с негативен развой. Както премиерът, така и кабинетът са в неизгодната ситуация да се подкрепят само от симпатизантите на ДБ и ПП (между 65% и 70% от тях), но не и от тези на не коалиционния им партньор ГЕРБ (25% положителни при 39% отрицателни мнения за кабинета).

Геновева Петрова от “Алфа Рисърч” коментира в ефира на “Кой говори” с Александър Детев по Дарик радио: “Бяхме в една перманентна политическа криза в последните три години. Формалният ѝ край се сложи с това управленско мнозинство, никой нямаше съмнение, че ситуацията ще се реши за един ден. Дори лидерите на формациите обясняваха, че проблеми ще продължи да има. От тази гледна точка не бих могла да кажа, че кризата става по-тежка. Една стъпка напред сме от миналата година. Но кризата на доверие в институциите, в представителите в парламента, се задълбочава”. 

По думите ѝ институционалната криза до голяма степен зависи от самите политически представители. “Кризата на общественото доверие зависи как политическите представители се справят с ангажиментите, които са предприели. Хората  в България стиснаха зъби да приемат това управление, само и само и да се отпуши ситуацията и да се тръгне напред”, подчерта социоложката. 

Според нея обаче начинът, по който се случва това управление, кара хората по-скоро да бъдат доста разочаровани, защото нещата не се случват по начина, по който бяха заявявани.

“Непрекъснато противопоставяне и конфликти има между управляващите партньори или не партньори. Гласът на опозицията почти не се чува от вътрешните конфликти. Това топи общественото доверие. Тримата лидери могат да се съберат и за час да намерят решение, но разрушеното доверие не се гради за един час”, обобщи Геновева Петрова.

Одобрението на Денков откакто е преимер се запазва в рамките на 25 на сто процента. Покачва се обаче критиката към дейността му в ролята на премиер, сочи проучването.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм