"Сивата икономика в България е от порядъка на 30%", това обяви финансовият министър Асен Василев при представянето на параметрите на държавния бюджет за догодина, позовавайки се на данни от Световната банка и ЕК.

Една трета от средствата не се виждат от данъчната система, добави той и даде различни примери – неиздаване на касови бележки, изплащане на част от заплатите в плик, неплащане на данъци при покупка на имот на реалната му стойност. Ако искаме да не увеличаваме данъците, трябва да ги събираме, категоричен е Асен Василев.

"Именно такива мерки за изсветляване на сивата икономика предвиждат промените в данъчното законодателство", добави той.

Държавният бюджет е разчетен при 3% дефицит, приходите са съобразени с очаквания ръст на икономиката, както и с данъчното законодателство и промените в него, в разходната част има надграждане на съществуващи политики, поясни Асен Василев.

В бюджета са предвидени допълнителни средства за увеличение на разходите за храна и издръжка на децата в детските градини в размер на 93 млн. лв., а 87 млн. лв. са предвидени за строеж на нови детски градини и училища или пристрояване на съществуващи.

Асен Василев очаква увеличение на доходите през следващата година с около 11%, с колкото ще нараснат и пенсиите.

Инвестиционните програми на министерствата ще бъде включени в списък към държавния бюджет, припомни той. Такъв ще има и за общините, които ще имат лимити според големината им и в рамките на тях всеки кмет ще определя кои са приоритетните за съответната община обекти без намесата на правителството.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм