Група от големи американски банки инжектира 30 милиарда долара в по-малка регионална банка First Republic, която се смяташе за изложена на риск от фалит, предаде Би Би Си.

Credit: Getty Images

Сривът на Silicon Valley Bank има ”ограничено” въздействие върху ЕС

Този ход дойде, докато властите в САЩ се опитват да потушат паниката относно здравето на банковата система след поредица банкови колапси. Притесненията за сектора се разпространиха в световен мащаб, пораждайки страхове от криза. Американските регулатори нарекоха този ход "много добре дошъл", докато банките смятат, че действията им отразяват тяхната "увереност".

Шефове във фалиралата SVB продали акции за $84 млн. през последните 2 г.

Те подчертаха, че банковата система разполага с много пари и прави големи печалби.

Последните събития не промениха това“, категорични са регулаторите.

Докладите за планове за помощ от 11-те банки, водени от JP Morgan и Citigroup, помогнаха за повдигане на финансовите пазари и спомогнаха акциите на First Republic да скочат с повече от 20% в един момент, което доведе до спиране на търговията.

Базираната в Сан Франциско банка отбеляза спад на цената на акциите си с почти 70% през последната седмица, тъй като инвеститорите се притесняваха, че това е следващата банка, изложена на риск от наплив от клиенти, които теглят депозитите си.

Акциите на банките по света се сринаха, въпреки уверенията на американския президент Джо Байдън

Тази демонстрация на подкрепа от страна на група големи банки е добре дошла и показва устойчивостта на банковата система“, заявиха американски финансови служители.

„Риск от заразяване“

Проблемите в банковия сектор се появиха в САЩ миналата седмица, когато Silicon Valley Bank (SVB), 16-ият по големина кредитор в страната, се срина в най-големия фалит на американска банка от 2008 г. насам.

Това беше последвано два дни по-късно от фалит на Signature Bank в Ню Йорк.

Властите се намесиха, за да гарантират депозити над обичайните лимити в опит да предотвратят по-нататъшно натрупване на банкови депозити, но финансовите пазари остават нестабилни.

Акциите в Европа се понижиха заради опасенията за банковата криза

Като знак за напрежение в системата, централната банка на САЩ съобщи за скок в спешното кредитиране на банките, с 318 милиарда долара неизплатени заеми към сряда, спрямо 15 милиарда долара седмица по-рано.

Това включва приблизително 12 милиарда долара, предложени чрез фонд, създаден след колапса на SVB.

Размерът на скока в спешното кредитиране на Фед подчертава, че това е много сериозна криза в банковата система, която ще има значителни странични ефекти върху реалната икономика“, каза Пол Ашуърт, главен икономист за Северна Америка в Capital Economics.

Финансист пред Дарик: Не може да се говори за най-големия банков срив в САЩ

В изявление пред политици във Вашингтон министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че вложителите трябва да имат доверие в системата, като същевременно признава сериозността на епизода.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, Getty Images

„Усещаме, че съществува сериозен риск от зараза, която може да срине и да предизвика фалити на много банки“, отбеляза тя.

Междувременно вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос каза, че банковата индустрия в Европа е „устойчива“ и фирмите там имат „ограничена експозиция към институциите на САЩ“.

Washington Examiner: Фалитът на ключови банки води САЩ към нова голяма финансова криза

Той говори, когато ЕЦБ обяви по-нататъшно увеличение на лихвените проценти от 2,5% на 3%, придържайки се към плана си за увеличение въпреки опасенията за това как този ход може да повлияе на пазарните сътресения.

Помощ за банките

Централните банки по света рязко повишиха разходите за заеми през последната година, за да се опитат да ограничат темпото на общото покачване на цените или инфлацията.

Тези ходове навредиха на стойностите на големите портфейли от облигации, закупени от банките, когато лихвите бяха по-ниски, промяна, която допринесе за колапса на Silicon Valley Bank и повдигна въпроси относно ситуацията в други фирми.

Швейцарската национална банка заяви в сряда, че отпуска до £44 милиарда спешни фондове на закъсалия кредитен гигант Credit Suisse, който се смяташе за уязвим след фалита на американските банки.

Акциите на европейските банки се сринаха

Сър Джон Гив, бивш заместник-управител на Bank of England, обяви пред Би Би Си, че централните банки изпращат „съобщение“, че подобни проблеми ще бъдат овладени на местно ниво.

Credit: Getty Images

Той добави, че в случая на Credit Suisse действието на Швейцарската национална банка вероятно ще бъде достатъчно, за да спре разпространението на кризата.

Това, което видяхме през нощта, е, че Швейцарската централна банка казва „не, няма да позволим това да доведе до безпорядъчен колапс“, каза той.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

Не знам какво е бъдещето на Credit Suisse, но засега те все още се държат и изглежда, че Швейцарската централна банка ще гарантира, че ще издържат достатъчно дълго, за да пренареди делата си за бъдещето.“

Credit Suisse, основана през 1856 г., е изправена пред поредица от скандали през последните години, включително обвинения в пране на пари, обвинения в шпионаж и напускания на високопоставени лица.

Какво представляват облигациите?

Тя загуби пари през 2021 г. и отново през 2022 г. и предупреди, че не очаква да бъде печеливша до следващата година. Клиентите изтеглиха милиони долари от фирмата през последните месеци.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че служителите са наблюдавали развитието на Credit Suisse, но проблемите й са "различни" от събитията в САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм