След фалита на 16-ата по големина банка в САЩ - SVB (Silicon Valley Bank), САЩ затвориха в неделя втора банка, а Великобритания спаси клон на SVB, която бе придобита за един паунд от банковата група HSBC.

В неделя финансовите регулатори на щата Ню Йорк решиха да затворят Signature Bank поради системни рискове, свързани с фалита на Silicon Valley Bank, се казва в съвместно изявление на Министерството на финансите, Федералния резерв и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ.

Washington Examiner: Фалитът на ключови банки води САЩ към нова голяма финансова криза

"Това естествено е преувеличено и не може да се говори въобще за такъв калибър и нито като причини, нито като мащаб, нито като възможности за някаква вълна оттук нататък".

Това коментира финансистът и доктор по икономика Евгений Кънев в предаването "Кой говори?" по Дарик радио във връзка с твърденията, че случилото петък се определя като най-големия банков срив в САЩ от финансовата криза през 2008 г. насам.

Камен Банковски от Vitosha Venture Partners: В България няма стартъп банки като SVB

Според прессъобщението всички клиенти на Signature Bank, както в случая с Silicon Valley Bank, ще имат пълен достъп до своите депозити и данъкоплатците няма да понесат никакви загуби.

Въпреки че регулаторите в САЩ и Великобритания поеха контрола над финансовите институции и обезпечиха депозитите, бурята на финансовите пазари продължава.

Акциите на европейските банки се сринаха

"Разликата между 2008 г. и сега е, че през 2008 г. ставаше въпрос за един фундаментален проблем в огромна индустрия, каквато е тази за недвижими имоти, която движше цял сектор със секюритизиране на ценни книжа. Тук говорим за сделки, които ги правиха най-големите банки в света, ставаше въпрос за трилиони. От там тръгнаха нещата. Сега имаме съвсем друг случай, една специализирана банка, която носи спецификитие и рисковете на индустрията, която финансира. Тук даже не говорим толкова само за рисковете на сектора който тя финансира, а и за изключително рисковото и неправилно управление на банката", обясни финансистът.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

Той допълни, че моделът на банката е така направен, че тя е много чувствителна на възходи и падения – възходящ и изходящ цикъл

"Когато индустрията върви нагоре, тя финансира тази банка, специализирана във финансиране на стартъпи и компании, които финансират стартъпи. По принцип когато това върви нагоре и се правят добри маржове печалби, то и самата банка печели. Тук не говорим само за кредитиране. Моделът на банката е такъв, че за да получиш кредит, ти трябва да си държиш и твоите пари в банката. Тоест от всичките депозитанти основните са фирми, които са във високотехнологичната индустрия", каза още Евгений Кънев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм