Сценарий, подобен на този със Silicon Valley Bank в Съединените щати, не би могъл да се реализира в България, тъй като в нашата екосистема няма концентрация на депозити на стартъп компании в една конкретна банка.

Ние въобще нямаме таква банка, която да е специализирана в обслужването на стартъпи и рискови фондове, затова и банковите сметки на тези компании са разгърнати в много различни финансови институции. 

Това коментира в рубриката "Портфейл" по Дарик радио Камен Банковски от инвестиционния фонд Vitosha Venture Partners. 

Той посочи, че случаят с SVB не е проблем, свързан с диферсификацията на нейния капитал. Там не е имало фондове, които поемат изключително висок риск или стартъпи, които са правили "глупости".

Как електронната търговия влияе върху малкия бизнес

По-скоро става въпрос за класически bank run, или масово теглене на депозити от вложители, при което банката просто не издържа. 

Според него, основният риск, не само за стартъп компаниите, но и за всички останали, при подобна ситуация, е, че ако сметките на една фирма се обслужват само от една банка и изведнъж тя няма достъп до тях и не може да покрива разходите си за заплати, за ток, за наем на офиси и т.н., най-вероятно би фалирала. 

"Така че по-скоро въпросът, който компаниите би трябвало да си зададат, включително и в България, е дали банковата система е толкова стабилна, че да не се мисли за диверсификация на фирмените банкови сметки. Което, всъщност, би трявало да е нещо съвсем нормално", коментира Банковски. 

Как се развива стартъп екосистемата в България?

"Всъщност, в България настоящият момент е доста "плодороден" за предприемачите и компаниите в най-ранния етап от тяхното развитие. В българската стартъп екосистема до момента са вложени над 400 милиона лева през последните три години.

Това са фондове, подкрепени от т. нар. Фонд на фондовете и Европейския инвестиционен фонд. Това са инициативи, подкрепени от Европейския съюз, като първите такива фондове у нас бяха създадени преди 10 години", каза още Банковски. 

По-висока заетост на жените на пазара на труда, но още по-ниско заплащане

По думите му, през годините тази екосистема е "родила" стотици основатели на компании, служители на стартъпи, счетоводители и адвокати, които са наясно как работи този бизнес и т. н.

Така се създава общност от хора, които са пряко ангажирани с развитието на този сегмент, и, според някои изчисления, наброяват над 20 000 души в цялата страна. 

"Инвестиционните стартъп фондове работят по различен начин от банките. Фондовете обикновено се управляват от 5-6 човека, които управляват портфейл от средства на други хора и институции - индивидуални инвеститори, други инвестиционни фондове, пенсионни фондове и т. н. В повечето случаи те са с определен срок на действие, около 10 години", обясни Камен Банковски. 

Той каза още, че основната възвръщаемост на този тип фондове се дължи на максимално широката диверсификация. Когато един стартъп фонд инвестира в 100 компании, той е наясно, че голяма част от тях няма да се справят. 

"Вроятността един стартъп да оцелее в период от пет години е около 5%. Ппрофесионалните фонд мениджъри биха могли да изберат такива компании, които да вдигнат малко този процент, но въпреки това пропорциите са идентични.

Пет от десет компании вероятно просто ще фалират, една от останалите пет би могла да стане много успешна, други две ще постигнат сравнително добра възвръщаемост, а последните две просто ще си върнат инвестицията. Тоест, 20% от инвестициите осигуряват 80% от възвръщаемостта", каза Банковски. 

Инфлацията у нас е стигнала най-високия си връх през последните 24 години

По думите му, стартъп фондовете имат за цел да инвестират в компании, които могат да растат бързо и да се продадат в рамките на 6-7 години. Това е причината, поради която основните им инвестиции са насочени към сектора на високите технологии и софтуерните разработчици.

Има други икономически сектори, които са доходоносни и носят добра възвръщаемост, но не биха могли да постигнат растеж от няколко пъти в рамките на няколко години. 

Къде е по-лесно да бъдеш предприемач - в Силициевата долина или в България? 

"Силициевата долина е мястото, където се случват повечето неща в света на стартъп компаниите и технологиите. Там е концентриран най-голям капитал, най-много хора и екипи, които са способни да движат такива компании, да дават съвети и да насочват предприемачите.

Освен това фондовете са много специализирани в това, което правят и го правят от десетки години. Така че една компания би имала голяма полза, ако започне дейността си именно там. Но, естествено, и конкуренцията е много по-голяма", заяви Банковски. 

Според него, предимството на България, а и на Източна Европа като цяло, е, че тук има много силен технологичен талант, а вече има и хиляди хора, които са преминали през някакъв опит в стартъп индустрията. 

Колко хора в България са прехвърлили седмичното си пазаруване онлайн?

Вече има достатъчно успешни компании, които могат да послужат за пример и да проправят пътя на следващата вълна от предприемачи. 

Камен Банковски уточни, че фалитът на една стартръп компания не трябва да се счита за провал, а просто за тест на дадена пазарна хипотеза, която, в случая, не е издържала.

Това е опит, който впоследствие ще помогне на предприемачите да продължат нататък и да развият следващите си проекти. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм