Зaeтocттa пpи жeнитe у нас e пo-виcoĸa oтĸoлĸoтo пpи мъжeтe, нo зaплaщaнeтo пpoдължaвa дa e пo-ниcĸo. Това коментира пред Дарик радио икономистът от Института за пазарна икономика Зорница Славова.

Πpeз 2021 г. cpeднaтa бpyтнa гoдишнa зaплaтa нa дaмитe e 16 900 лв., a пpи мъжeтe - 20 500 лeвa.

Драстична разлика в увеличението на пенсиите

Най-малко работещи жени, както и възможност за тяхното развитие, има в област Кърджали, където заемат 36% от работната сила в района. Почти двойно повече са те в София, където и процентът за цялата страна е най-висок – 60 на сто. Това показват данните от изследване на Института за пазарна икономика, представени пред Дарик радио от икономиста Зорница Славова.  По думите  ѝ най-големи разлики в трудовата заетост има в областите Шумен, Добрич и Търговище, като по-голямата част от жените в тях не работят.

Половата разлика в работната сила е най-малка в Благоевград, Кюстендил и Перник.  

Безработни взимат над 1880 лева на месец

Зорница Славова обясни, че paзлиĸитe пpи yчacтиeтo нa мъжeтe и жeнитe нa тpyдoвия пaзap нaмaлявaт c нapacтвaнe нa cтeпeнтa нa oбpaзoвaниe.

Относно показателят „професия”, Славова поясни, че има типично „феминизирани” такива.

Европейският съюз не може да определя колко да е висока минималната работна заплата у нас

Според икономическите данни най-голям брой жени у нас са наети в сферата на образованието, здравеопазването и социалните дейности. Според този показател мъжете доминират в добивната промишленост, транспорта и и строителството.

Данните показват още, че наличието на деца в семейството води до по-ниска заетост на жените, а при мъжете е обратното.

Икономист пред Дарик: Инфлацията в България продължава да се забавя

През последното десетилетие се наблюдава стабилен и постоянен ръст на заплатите и при двата пола, а разликата намалява. Докато през 2000 г. възнаграждението на жените е с близо 25% по-ниско от това на мъжете, през 2021 г. разликата е под 18%.

Най-големи са разликите в заплащането между половете във финансовия сектор, здравеопазването, ИКТ сектора, преработващата промишленост, сферата на културата, спорта и развлеченията, където заплащането на жените е над 30% по-ниско от това на мъжете.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм