В България има около 30 000 семейства, които всеки месец пазаруват хранителни стоки онлайн. Ръстът спрямо предходната година е с почти 40%.

Това заяви в "Портфейл" на Darik Business Review в ефира на Дарик радио основателят на платформата eBAG Иван Александров. 

Антон Андонов: Имотният пазар търси равновесната си точка

По думите му, освен активния ръст на потребителската база през последните години, се наблюдава и устойчивост.

Когато един човек започне да пазарува онлайн, той рядко се връща към конвенционалното обикаляне по магазините, тъй като дигиталните приложения му спестяват много време и усилия. 

"Много по-лесно е да конкролирате бюджета си за хранителни стоки при пазаруване в онлайн приложение, отколкото в супермаркета. Това е така, защото виждате в реално време каква е сметката, а не чак когато стигнете на касата.

Наталия Тодорова: Никога не е рано да започнем да говорим с децата за финанси

Освен това можете да лимитирате т. нар. "импулсивни" покупки. Всеки, който има деца, знае какво може да представлява едно пазаруване в супермаркета с тях", каза още Александров. 

Според основателя на eBAG, онлайн пазаруването не оскъпява кошницата, защото онлайн търговците се опитват да поддържат цени, които да са конкурентни на хипермаркетите и останалите магазини.

"Може да има продукти, които при нас са малко по-скъпи, други пък са малко по-евтини. Това зависи и от моментните промоции при всеки търговец.

Димитър Пенков: Не се очаква драстичен ръст на лихвите у нас

Отделно от това, при нас доставката е безплатна за поръчки над 100 лева, така че в тези случаи тя също не оскъпява пазаруването", обясни Иван Александров. 

По отношение на профила на хората, които най-често пазаруват онлайн, той заяви, че е изключително разнообразен. Основният сегмент са хората между 30 и 40 години, семейни, с едно или две деца, за които пазаруването обикновено отнема повече време. 

"Имаме обаче и други специфични групи, например възрасните хора, за които физическото пазаруване е трудно", обясни основателят на eBAG. 

Според него, единственото нещо, които в момента забавя развитието на онлайн търговията у нас, е бавната доставка. А при търговията с хранителни продукти и стоки от първа необходимост клиентите обикновено искат да си получат продуктите в рамките на няколко часа. 

Какво означава ДДС, как работи и кой го плаща?

"Пиковите часове обикновено са вечерно време, между 5 и 9 вечерта. Доста натоварените са и сутрешните, между 8 и 10, като обикновено това са поръчки, направени от предишния ден.

Вторник и сряда обикновено са по-слаби дни, тогава много малко хора пазаруват по принцип. Най-силният ден от седмицата в последните години е неделя, като обемите започват да се покачват още от петък", каза още Иван Александров. 

Банките отново вдигат таксите за теглене на пари

На въпрос за регулациите върху онлайн търговията с хранителни стоки, той коментира, че всички складове и автомобилите за доставка са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните.

Освен това, за да се стимулира внимателното поведение на доставчиците на пътя, колите са оборудвани със системи, които предупреждават за евентуални нарушения от тяхна страна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм