Акциите на най-големите европейски банки се сринаха в началото на търговския ден, след като проблеми в регионален американски кредитор предизвикаха разгром на сектора на Уолстрийт в САЩ, предаде АФП.

Акциите на „Дойче банк" се понижиха с близо 10% след отварянето на борсата във Франкфурт, докато вторият по големина кредитор в Германия „Commerzbank“ се срина с повече от 6%.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

В Лондон „Barclays“ и HSBC загубиха повече от пет процента, докато „NatWest“, „Standard Chartered“ и „Lloyd's“ се понижиха с около четири процента.

След отварянето на борсата в Париж акциите на „Societe Generale“ спаднаха с 5,5%, „BNP Paribas“ загуби 4,4%, а „Credit Agricole“ се срина с 3,6%.

Четирите най-големи американски банки загубиха 52 млрд. долара пазарна стойност вчера, след като акциите на „SVB Financial“, основен кредитор на технологичната индустрия, потънаха с 60%.

Какво представляват облигациите?

Банката от Силициевата долина понесе удара, след като обяви предлагане на акции и разтоварване на ценни книжа, за да набере така необходимите парични средства, тъй като се бори с намаляващите депозити.

Тя разкри, че е загубила 1,8 млрд. долара след продажбите.

Всичко за еврото: Вие питате, БНБ отговаря

Акциите на най-голямата американска банка – „JPMorgan Chase“, приключиха деня с понижение от 5,4% в четвъртък.

„Bank of America“ и „Wells Fargo“ спаднаха с 6,2%, а „Citigroup“ - с 4,1%. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм