Страх обхвана банковия сектор след срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank миналата седмица, което предизвика сериозна федерална намеса през уикенда, за да се подкрепят незастрахованите депозити в Silicon Valley Bank в опит да се спре паниката.

Сривът на Silicon Valley Bank е най-значимият банков фалит в САЩ след фалита на Washington Mutual през 2008 г. В по-общ план, последствията от срива на двете банки могат да доведат до хаос в цялата икономика - съдба, която държавните органи отчаяно се опитват да предотвратят.

Акциите на европейските банки се сринаха

История на Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank е основана през 80-те години на миналия век и подпомага финансирането на технологични стартъпи в цялата страна. Компанията забогатява по време на пандемията от коронавирус, която води до технологичен бум. Портфейлът от ценни книжа на Silicon Valley Bank се изстреля от около 27 млрд. долара през първото тримесечие на 2020 г. до около 127 млрд. долара до края на 2021 г. За сравнение, този скок от 100% масово изпреварва увеличението от 24% на JPMorgan Chase за същия период от време, съобщава Блумбърг. Много от инвестициите на Silicon Valley Bank включваха държавни ценни книжа, които в миналото са били разглеждани като сигурни активи.

Според много икономисти политиките на лесни пари, съчетани с предизвиканите от пандемията примки по веригата на доставки, тогава са довели до инфлация. В резултат на това Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, което намали стойността на много от активите на Silicon Valley Bank.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

Това се дължи на факта, че поради по-високите лихвени проценти новите облигации и държавни ценни книжа носят повече печалба на инвеститорите, отколкото по-старите. В резултат на това по-старите активи, които Silicon Valley Bank съхраняваше, станаха по-малко желани и оттам загубиха стойност.

По времето, когато Фед започна да затяга паричната политика, Силиконовата долина започна да изпитва затруднения, които доведоха до затягане на коланите и съкращения в цялата индустрия, което допринесе за проблемите на Silicon Valley Bank.

Какво се случи миналата седмица

На фона на покачващите се лихвени проценти и технологичния срив, Silicon Valley Bank последователно омаловажаваше рисковете за основните си дейности през последните няколко месеца.

"Продължаваме да виждаме сила в основния ни бизнес", заяви главният изпълнителен директор Грег Бекер през януари.

Бившият приятел на Ружа Игнатова е осъден на 5 години затвор

Въпреки щастливите приказки, облигационният портфейл на Silicon Valley Bank започна да потъва. Това ги накара да продадат облигации на стойност 21 млрд. долара, затвърждавайки 1,8 млрд. долара нереализирани преди това загуби. Компанията обяви част от тези продажби миналата сряда, като планира да потърси 2,25 млрд. долара допълнителен капитал, за да подсили баланса си.

Тези разкрития предизвикаха гняв. Фирмите за рисков капитал започнаха да съветват клиентите си да изтеглят парите си от Silicon Valley Bank, чиито акции се сринаха. Един от известните участници, който се оттегли, беше Founders Fund на милиардера Питър Тийл. В четвъртък клиентите са изтеглили 42 млрд. долара за един ден. За сравнение, според сенатор Марк Уорнър, по време на финансовата криза през 2008 г. Washington Mutual "загуби 16 млрд. долара за 10 дни".

Silicon Valley Bank предлагаше баланс с активи за 209 млрд. долара и беше 16-ата по големина федерално застрахована банка в САЩ.

Какви са възможностите и предизвикателствата пред България да бъде член на еврозоната

До края на деня в четвъртък Silicon Valley Bank имаше отрицателен паричен баланс от 958 млн. долара, а цената на акциите ѝ спадна с около 60%. На следващия ден калифорнийските регулаторни органи се намесиха, като затвориха банката и я поставиха под управлението на Федералната корпорация за застраховане на депозитите. Търговията с акциите на Silicon Valley Bank също беше спряна.

Властите бързо започнаха да търсят купувач и през уикенда започнаха да продават банката на търг, търсейки решение на кризата.

Без спасителни мерки

Министърът на финансите Джанет Йелън изглежда изключи възможността за спасяване на Silicon Valley Bank в неделя. На първо място беше Програмата за подпомагане на проблемни активи на стойност около 700 млрд. долара, която спаси множество банки и други институции в разгара на Голямата рецесия през 2008 г.

"Позволете ми да изясня, че по време на финансовата криза имаше инвеститори и собственици на системни големи банки, които бяха спасени", заяви Йелън пред CBS. "Поради реформите, които бяха въведени, няма да направим това отново."

Всичко за еврото: Вие питате, БНБ отговаря

След Голямата рецесия Конгресът прие Закона Дод-Франк, който наложи нов регулаторен режим за финансовите институции, включително стрес тестове и засилени изисквания за ликвидност на финансовите институции. През 2018 г. по време на управлението на Тръмп много от тези изисквания бяха отменени за средни по размер банки като Silicon Valley Bank.

Въпреки широко разпространената съпротива срещу спасяването на банките, политиците и длъжностните лица сигнализираха, че искат да защитят тези, които са депозирали в Silicon Valley Bank. Съгласно политиката на FDIC депозитите до 250 000 щатски долара са застраховани, но Silicon Valley Bank изобилстваше с депозити, които надхвърляха този праг.

Спиране на разрастването на проблема

През уикенда служителите на Министерството на финансите, Фед и FDIC се събраха, за да изготвят план за преодоляване на разрастващата се криза. Към края на неделя служители от трите институции обявиха, че всички депозити в Silicon Valley Bank ще бъдат налични пари, които ще ги обезпечат.

Световната банка избира нов ръководител, с приоритет са жените

Едновременно с това Фед обяви плановете си да предложи на банките отделен инструмент, който да им помогне да посрещнат тегленията на влогове в неделя. В рамките на механизма банките могат да вземат силно обезпечени заеми, за да увеличат паричните си средства и да посрещнат изискванията за обслужване на тегленията и други нужди. В основата на тези стъпки е страхът от разпространение на проблемите и от това, че сривът на Silicon Valley Bank може да се разпространи в целия банков сектор и да предизвика нова финансова криза.

Signature Bank се разклаща

Успоредно със срива на Silicon Valley Bank, в неделя нюйоркските регулаторни органи затвориха Signature Bank, с което отбелязаха третия по големина фалит в най-новата история след Washington Mutual през 2008 г. и Silicon Valley Bank. От миналата седмица компанията не можеше да се справи. Към края на миналата година активите ѝ бяха на стойност около 110 млрд. долара, а депозитите - близо 88 млрд. долара, по данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк. Около 89,7% от тези депозити в счетоводните й книги не са били застраховани от FDIC. Банката е участвала в редица бизнеси, включително недвижими имоти и криптовалути. Към септември почти една четвърт от депозитите ѝ произлизат от криптовалута, съобщи Ройтерс.

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г.

Подобно на Silicon Valley Bank, много от активите на Signature Bank загубиха стойността си, когато лихвените проценти скочиха. Властите в Министерството на финансите, Фед и FDIC обявиха, че както и при тези в Silicon Valley Bank, депозитите в Signature Bank ще бъдат достъпни в понеделник.

Дупка от 620 млрд. долара

След отпадането на Silicon Valley Bank и Signature Bank, вниманието се насочи към дупката в банковата система на стойност около 620 млрд. долара. По данни на FDIC към края на миналата година банките са имали нереализирани потенциални загуби в размер на 620 млрд. долара.

С други думи, съществува огромно несъответствие между активите, притежавани от тези банки, и тяхната стойност на свободния пазар. Феноменът, от който пострада Silicon Valley Bank, когато рязко покачващите се лихвени проценти изпариха стойността на активите ѝ, се разпростира и върху други институции, създавайки значителни рискове за системата.

Банките отново вдигат таксите за теглене на пари

Последиците от срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank са важни за заседанието на Фед през следващата седмица, когато се очаква той да реши дали да увеличи лихвените проценти. Този провал може да бъде предвестник на това, което предстои да се случи с банковата система.

"Вероятно ще има още банки, които ще фалират въпреки намесата, но вече имаме ясна пътна карта за това как правителството ще ги управлява. Банковите бордове и мениджмънтът на банките получиха сериозен сигнал за събуждане", предупреди наскоро основателят на Pershing Square Capital Management Бил Акман. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм