България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г. Това заяви на брифинг финансовият министър Росица Велкова. Причината - изоставаме с приемането на съответното законодателство и не отговаряме на критерия за инфлацията.

Атанас Пеканов пред Дарик: Извън еврозоната България стои отстрани на масата и чака други да взимат решения

По думите ѝ бихме могли да се присъедим към еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г.. Велкова коментира още, че възможна дата за приемане в еврозоната е и 1 юли 2024 г., като всичко зависи от това дали и кога ще изпълним необходимите критерии.

Хампарцумян по Дарик: Ако не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско

На заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й за приемане в еврозоната, макар точката да е била в предварителната програма. Финансовият министър Росица Велкова обясни, че изслушването е било отменено, тъй като европейските ни партньори считат, че страната сериозно изостава в законодателната част, вързана с неприемане на необходимите законопроекти.

Moody’s: България все още може да приеме еврото през 2024 г

Другият критерий, който не изпълняваме е инфлацията. Велкова отчете, че тя се дължи както на външни, така и на вътрешни фактори, като се изисква време за припокриване на този критерий.

Взето е решение, че България няма да представи редовен конвергентен доклад през февруари.

Страната ни ще подаде конвергентен доклад в момента, в който изпълним ангажиментите си и бъдат приети законопроектите, които служебното правителство отново ще внесе в новото Народно събрание, както и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната. 

„Иво Райчев приема еврото“ еп. 2: „При Бай Кузо“

Велкова поясни, че ако съответстваме на критериите, подадем конвергентен доклад и има подкрепата на държавите членки, бихме могли да се присъединим към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г. По думите ѝ няма законово изискване влизането в европространството да е от януари, може да е първо число на друг месец.

Министър Велкова обясни, че ако през следващата половин година не се внесе искане за нов доклад за напредъка, който да даде перспектива за влизането ни в еврозоната в обозримо бъдеще, това ще повлияе негативно и върху лихвите при поемането на нов държавен дълг, и върху кредитния рейтинг на страната.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм