Присъединяването към еврозоната е фактор, който ще допринесе страната ни да стане по-богата, коментира служебният премиер Гълъб Донев по време на конференцията „България по пътя на еврото”. По думите му този фактор трябва да се допълни от добре структурирана национална основа, засилено партньорство между бизнеса, правителството и синдикатите. На събитието бяха обсъдени възможностите и предизвикателствата пред България да бъде член на еврозоната.

Президентът Румен Радев изтъкна, че за страната ни членството в еврозоната и Шенген е стратегически важна цел, за да може българите да живеят по-добре. А Европейската комисия ще продължи да работи с България за въвеждане на еврото, коментира, зам.-председателят ѝ Валдис Домбровскис.

Обсъждат предизвикателствата пред България на форум за еврото

Членството в еврозоната е заслужен завършек на евроинтеграцията на България, коментира президентът Румен Радев. Държавният глава изтъкна и редицата икономически предимства на членството ни.

Радев отправи призив партиите да загърбят популизма и в следващия парламент да работят за присъединяването на страната ни към еврозоната.

Икономист пред Дарик: ЕС е в икономически застой година след войната, а инфлацията е убийствена

Премиерът Гълъб Донев изтъкна, че еврозоната ще направи България по-подготвена както за сегашните, така и за следващите възможни кризи. По думите му членството ще ни даде допълнителна стабилност, както във финансово-икономическо, така и в геостратегическо отношение. Според Донев самата промяна на валутата не носи допълнителна инфлация за разлика от нелоялните търговски практики.

Той даде пример с Хърватия, която в еуфорията си е подценила значението и големия ефект от поскъпването на стоки от всекидневна нужда в отделни търговски обекти, но институциите бързо са реализирали съответните мерки.

Валдис Домбровскис: Еврото носи стабилност и сближаване на държавите членки на ЕС

По думите му членството в еврозоната ще доведе до по-пряка съпоставимост и прозрачност на работните заплати. Донев отчете, че напоследък се наблюдава позитивна тенденция към понижение на дългосрочно безработните, което може да се интерпретира като показател за добра готовност на нашия пазар на труда.

Донев заяви, че служебният кабинет е твърдо решен да продължи работата по техническата подготовка на страната ни със същото ускорено темпо, въпреки че страната ни няма да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2024 г.

Какво представляват облигациите?

А пътят към въвеждането на еврото е дълъг и сложен път, но си заслужава и Европейската комисия  ще продължи да работи с България, коментира заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис. По думите му е много важно страната ни да не губи мотивация  и да не се разколебава.

Служебният финансов министър Росица Велкова отчете, че Българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещето си успешно функциониране в еврозоната.

Всичко за еврото: Вие питате, БНБ отговаря

Според  управителят на Българската народна банка Димитър Радев генезисът на цялостното забавяне на процеса на присъединяване към еврозоната е в политическата криза през последните две години.  По думите му текущите проблеми със законодателната програма и с вътрешните фактори за високата инфлация до голяма степен са следствие на нея.

Димитър Радев допълни, че решенията на текущите проблеми в процеса на присъединяване в еврозоната могат да се търсят по две линии – политическа и фискална консолидация.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм