Сривът на Silicon Valley Bank изглежда има "ограничено" въздействие върху Европейския съюз, но властите трябва да останат "нащрек" за драматичната сага, която се развива на международните пазари, заяви европейският комисар по финансовите услуги Мейрад Макгинес.

"Следим внимателно ситуацията в САЩ", заяви Макгинес пред Европейския парламент.

Шефове във фалиралата SVB продали акции за $84 млн. през последните 2 г.

"Прякото въздействие върху Европейския съюз изглежда е ограничено, но трябва да се замислим дали има поуки, които да бъдат извлечени за банковия сектор на Европейския съюз."

Макгинес обаче предупреди за опасностите, които крие упорито високата инфлация, която кара централните банки по света да повишават лихвените проценти с необичайно агресивни темпове.

"Трябва да останем нащрек за тази нова среда. По-високата инфлация и повишаването на лихвените проценти представляват различни предизвикателства за финансовата стабилност", цитира думите ѝ Евронюз.

Акциите в Европа се понижиха заради опасенията за банковата криза

"Проблемът с нереализираните загуби от облигационния портфейл на Silicon Valley Bank е пример за това."

Коментарите ѝ идват в момент, когато акциите на европейските банки пострадаха от сътресения и спаднаха с до 10%, което е отражение на нарастващата тревога сред инвеститорите след фалита на двете средноголеми американски банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Засегнати бяха Société Générale и BNP Paribas във Франция, Deutsche Bank в Германия и Barclays в Обединеното кралство. Най-силно от сътресенията на пазара беше засегната Credit Suisse, като акциите ѝ се сринаха до рекордно ниски нива по време на търговията.

Финансист пред Дарик: Не може да се говори за най-големия банков срив в САЩ

Във вторник одиторът на банката PwC заяви, че е установил "съществени слабости" във вътрешния контрол - оценка, която накара Саудитската национална банка, най-големият акционер на швейцарската банка, да изключи възможността за допълнителна финансова помощ за затруднената структура.

"Отговорът е категорично не", заяви пред телевизия "Блумбърг" Амар Абдул Уехд Ал Худайри, председател на Саудитската национална банка.

"Сега притежаваме 9,8% от банката. Ако надхвърлим 10%, ще започнат да действат всякакви нови правила, независимо дали става въпрос за нашия регулатор, европейския или швейцарския, а ние не сме склонни да влизаме в нов регулаторен режим."

Washington Examiner: Фалитът на ключови банки води САЩ към нова голяма финансова криза

Думите имаха незабавен ефект върху акциите на Credit Suisse, която е втората по големина банка в Швейцария, и предизвикаха верижен ефект върху други европейски банки.

Комисар Макгинес се опита да успокои гражданите по време на обръщението си към евродепутатите в Страсбург, като заяви, че банковата система на ЕС е "като цяло в добро състояние", след като е натрупала устойчивост след финансовия срив през 2008 г.

Макар да похвали американските власти за това, че са предприели "бързи и решителни" действия за овладяване на срива на SVB, Макгинес подчерта, че законодателството отвъд Атлантическия океан се различава, а американските банки се подчиняват на "по-леки" правила за ликвидност в сравнение с европейските си колеги.

Камен Банковски от Vitosha Venture Partners: В България няма стартъп банки като SVB

Тя отбеляза също, че субект като Silicon Valley Bank, която в края на 2022 г. е имала активи за над 200 млрд. долара, би се считала за "голяма банка" според стандартите на ЕС.

"SiliconValley Bank има много ограничено присъствие в Европейския съюз и ние сме в контакт със съответните надзорни органи", каза Макгинес, визирайки Германия, Дания и Швеция.

"Ситуацията все още се разгръща и в нея има много особености", отбеляза тя. "Няма непосредствени паралели с банките в ЕС".

Акциите на европейските банки се сринаха

Макгинес призова законодателите да извлекат поуки от събитията от тази седмица и да ги поставят в контекста на по-широките промени, които настъпват във финансовия сектор в резултат на нахлуването на Русия в Украйна, енергийната криза, нарастващата инфлация и по-високите лихвени проценти.

"Всичко това потвърждава, че се нуждаем от ефективен инструментариум за управление на кризи в банковия сектор, за да защитим доверието на вложителите, финансовата стабилност и данъкоплатците", заяви комисарят. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм