При отварянето на европейските фондови пазари те предимно се понижиха, докато инвеститорите се тревожеха от опасенията за разпространение на проблемите след фалита на два американски кредитора, предаде АФП.

Фалитът на Silicon Valley Bank (SVB) в петък, последван от Signature Bank дни по-късно, предизвика шокови вълни по търговските борси в цял свят.

Финансист пред Дарик: Не може да се говори за най-големия банков срив в САЩ

При първоначалните сделки лондонският бенчмарк индекс FTSE 100 се понижи с 0,6% до 7 503,85 пункта в сравнение със затварянето в понеделник.

HSBC оглави класацията на падналите, като се понижи с 2,5% ден след като се съгласи да купи британското подразделение на SVB.

В еврозоната парижкият индекс CAC 40 отстъпи с 0,2% до 7 001,31 пункта, като Credit Agricole потопи стойността си с 1,4%.

Франкфуртският DAX обаче се повиши с близо 0,1% до 14 968,48 пункта, но Commerzbank потъна с 0,8%.

Washington Examiner: Фалитът на ключови банки води САЩ към нова голяма финансова криза

Азиатските индекси поевтиняха, като кредиторите от региона понесоха основната тежест от продажбите.

"Банковите акции в световен мащаб продължиха да усещат отзвука от последиците от емисията на Silicon Valley Bank, като в резултат на това общите настроения отслабнаха", заяви Ричард Хънтър, ръководител на отдел "Пазари" в Interactive Investor.

Яростната надпревара за преоценка на очакванията за лихвените проценти също засегна пазарите, защото инвеститорите залагат, че Федералният резерв няма да се реши да повиши лихвите през следващата седмица, предаде Ройтерс.

Акциите на европейските банки се сринаха

Понастоящем трейдърите виждат 50% вероятност да не се стигне до повишение на лихвите на тази среща, като понижението на лихвите е предвидено за втората половина на годината. В началото на миналата седмица напълно се очакваше повишение с 25 базисни пункта, а вероятността за 50 базисни пункта беше 70%.

Според анализаторите несигурността продължава да съпътства финансовия сектор, като инвеститорите все още са изключително притеснени за състоянието на по-малките световни банки, перспективата за по-строги регулации и предпочитанието за защита на вложителите за сметка на акционерите, ако други банки фалират.

Всичко за еврото: Вие питате, БНБ отговаря

В понеделник големите американски банки загубиха около 90 млрд. долара от стойността на акциите си, с което загубите им през последните три търговски сесии достигнаха близо 190 млрд. долара.

"Никой не е убеден, че сме видели последното", що се отнася до проблемните банки, заяви анализаторът на Briefing.com Патрик О'Хеър.

"Пазарът е в стил "първо продай, после задавай въпроси", каза О'Хеър и добави, че ръстовете на Apple, Microsoft и други по-големи акции показват защитна тенденция сред инвеститорите да се придържат към надеждни компании. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм