Надзорният съвет на компанията майка на Facebook заявява, че платформата е сгрешила, като е премахнала публикация с често срещан лозунг за протест срещу иранския лидер, съобщи Би Би Си.

През юли модераторите на Meta заявиха, че използването на "marg bar Khamenei" (буквално "смърт за Хаменей") нарушава правилата на социалната мрежа.

Иран предупреди Франция заради карикатури на „Шарли Ебдо“

Въпреки това съветът заяви, че фразата често се използва риторично в смисъл на "долу Хаменей" и не представлява реална заплаха за насилие.

Той също така отправи препоръки "за по-добра защита на политическата реч".

Надзорният съвет действа независимо, за да взема решения за това какво съдържание трябва да бъде разрешено или забранено в платформите на Meta, които включват също Instagram и WhatsApp.

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб (снимки)

Милиони иранци разчитаха на социалните мрежи на Meta за новини, преди властите да започнат да ограничават достъпа през септември в отговор на общонационалните протести срещу духовенството и върховния лидер Аятолах Али Хаменей.

Продължаващите размирици - по време на които тълпите са били чути да скандират персийското "marg bar Khamenei" - бяха предизвикани от смъртта в ареста на млада жена, задържана от моралната полиция за това, че уж носела "неправилно" хиджаба си.

Призоваха Иран да освободи известна актриса, подкрепила протестите

Властите определиха протестите като "бунтове" и отговориха със смъртоносна сила. По данни на Информационната агенция на правозащитниците (HRANA) досега са убити най-малко 519 протестиращи и са арестувани 19 300 души. Четирима задържани са били екзекутирани след процеси, които ООН осъди като "несправедливи, основани на насилствени признания".

"В иранския контекст съветът констатира, че Meta трябва да направи повече за зачитане на свободата на изразяване и да разреши използването на реторични заплахи", се казва в решението на надзорния съвет на Facebook.

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

"Иранското правителство систематично потиска свободата на изразяване, а цифровите пространства се превърнаха в ключов форум за инакомислие. В такива ситуации е жизненоважно Meta да подкрепя свободата на потребителите".

Съветът добави, че Meta е трябвало да предвиди проблемите около антиправителствените протести, които се проведоха на Националния ден на хиджаба и целомъдрието в Иран през юли миналата година, и да инструктира модераторите да не премахват постове, съдържащи лозунга "marg bar Khamenei".

"Както показва този случай, пропускът ѝ да направи това доведе до заглушаване на политическата реч, насочена към защита на правата на жените."

Екзекутираха втори участник от протестите в Иран

Бордът заяви, че е направил препоръки "за по-добра защита на политическата реч в критични ситуации, като тази в Иран, където протести се потискат с насилие".

Той също така призова Meta да включи в насоките си за съдържание, свързано с насилие, критериите, използвани за определяне на това кога са позволени реторични заплахи срещу държавни глави.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година, Meta временно разреши на потребителите си в някои държави да призовават за смъртта на руския президент Владимир Путин. Тя отмени изключението два дни по-късно, след като бе съобщено за съществуването му.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм