Известни личности и правозащитни групи призоваха Иран да освободи актрисата Таранех Алидусти - една от най-известните личности, арестувани по време на тримесечните репресии срещу протестите в страната.

38-годишната Алидусти е била арестувана в събота, съобщиха официалните медии, след като е публикувала редица публикации в социалните медии в подкрепа на протестното движение. Известената иранска актриса Таранех Алидусти публикува в Инстаграм своя снимка без забрадка, за да изрази подкрепата си за продължаващите антиправителствени протести.

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

На снимката тя държи надпис " Jin. Jiyan. Azadi," - лозунг, който стана популярен по време на демонстрациите и се превежда като "Жена. Живот. Свобода”, а дългата ѝ кестенява коса е разпусната свободно, докато гледа право в камерата.

Размириците бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана на 16 септември, която моралната полиция обвини, че е нарушила строгия дрескод за жените в ислямската република.

Иран обвинява Съединените щати и други "врагове", че се опитват да дестабилизират страната, като подклаждат демонстрациите.„

МААЕ ще посети Иран

Други ирански актьори и видни личности, включително футболисти, също бяха задържани във връзка с протестите.

Алидусти се радва на значителна международна известност, след участието си в награждавани филми на режисьора Асгар Фархади, включително в спечелилия "Оскар" през 2016 г. филм "Търговският пътник".

Тя присъства на тазгодишния филмов фестивал в Кан, за да промотира филма "Братята на Лейла", в който изпълнява главната роля.

Защо иранска режисьорка изпрати кичур коса на филмов фестивал в Индия?

Колежката ѝ Голшифтех Фарахани, наричайки я "най-смелата актриса на Иран", отбеляза ареста ѝ в публикация в Instagram със снимка, на която тя и Алидусти са заедно с персийски хаштаг "освободете Таранех Алидусти".

В момента Фарахани живее в изгнание, след като влезе в конфликт с властите.

Камерън Бейли, ръководител на Международния филмов фестивал в Торонто, нарече Алидусти "един от най-талантливите и признати ирански актьори".

"Надявам се, че скоро тя ще бъде свободна и ще продължи да представя силата на иранското кино", написа Бейли в Twitter.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм