Иран предупреди днес Франция, че ще предприеме съответните действия след публикуването на обидни карикатури на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей във френското сатирично издание "Шарли Ебдо", предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Сатиричното седмично списание публикува по-рано днес десетки карикатури, изобразяващи най-висшия духовен и политически лидер на Ислямската република. Става въпрос за карикатури, избрани в конкурс, стартирал през декември на фона на разрастването на протестите в Иран след смъртта на 16 септември в ареста на Махса Амини, млада иранка от кюрдски произход, задържана за предполагаемо нарушаване на строгите правила за облеклото на жените в страната.

Призоваха Иран да освободи известна актриса, подкрепила протестите

„Обидните и неприлични действия на френското издание, което публикува карикатури срещу религиозни и политически власти, няма да останат без ефикасен и твърд отговор“, написа иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан в Tуитър. "Няма да позволим на френското правителство да прекрачи границата. То определено е поело по грешен път", добави министърът.

"Шарли Ебдо" обяви през декември, че този „международен конкурс за карикатури“ на аятолах Хаменей има за цел да подкрепи „иранците, които се борят за свободата си“.

Иранските власти обявиха, че стотици хора, включително членове на силите за сигурност, са били убити и още хиляди арестувани при, по думите им, "безредиците" в Иран, посочва АФП. Те обвиняват чужди сили и опозиционни групи, че създават проблеми в страната.

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

"Шарли Ебдо" публикува карикатурите в специален брой за годишнината от смъртоносната атака срещу неговата редакция в Париж, която се пада след три дни. Атаката беше извършена на 7 януари 2015 г. от нападатели, които твърдяха, че са действали от името на "Ал Каида", за да отмъстят за решението на изданието да публикува карикатури на пророка Мохамед. Публикуването на тези карикатури тогава отприщи гневна реакция в мюсюлманските страни, а атаките от 2015 г. предизвикаха вълна от подкрепа за изданието по целия свят, посочва АФП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм