Преди време турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Швеция, че укрива „негодници и терористи“, припомня Darik Business Review.

Лидерите от НАТО: Украйна ще се присъедини при изпълнение на условията и съгласие на съюзницит

Той нарече правителството на скандинавската държава „зло“, защото, по думите му, е позволило изгарянето на Корана по улиците на Стокхолм. В един момент турският президент дори директно заяви на Швеция "да не се занимава" с кандидатурата си за НАТО.

Но след това, на срещата на върха в Литва в понеделник, Ердоган каза "да".

Под бурни аплодисменти той подкрепи членството на Швеция във военния съюз, похвали уменията за водене на преговори на нейния министър-председател Улф Кристерсон и ефективно обеща да защитава границите на Швеция както собствените на Турция.

Ердоган очаква Путин да посети Турция през август

Сръчната политическа маневра на Ердоган беше посрещната с облекчение в целия алианс и отбеляза последното от поредица решения, които „деескалират“ напрежението между Анкара и Запада, пише Financial Times. 

Прави ли Ердоган обратен завой във външната си политика? 

„Ние навлизаме в нова ера на отношенията между Турция и Запада“, коментира Мурат Йешилташ, директор на изследванията на външната политика в Seta - турски мозъчен тръст, който има тесни връзки с администрацията на Ердоган.  

Ердоган на среща със Зеленски: Путин може да посети Турция

Промяната на тона на Турция идва в момент, в който тя отчаяно се опитва да привлече обратно чуждестранните инвеститори, избягали по време на продължилата години икономическа криза в страната.

Докато Русия и страните от Персийския залив предоставяха финансова подкрепа на Турция през последните години, новоназначеният икономически екип на Ердоган се надява да осигури инвестиции от САЩ и Европа. 

Швеция с призив към Турция да одобри членството й в НАТО

„Външната политика се влияе пряко от икономическите отношения. Така че, ако западът и Турция могат да отворят нова страница, икономиката ще бъде тема номер едно“, каза още Йешилташ, добавяйки, че Ердоган пренастройва външната си политика след победата на изборите през май.

Отношенията с Москва

Отношенията на Анкара със Запада се влошиха, откакто Ердоган за първи път дойде на власт през 2002 г. Американските и европейските лидери бяха все по-притеснени от постепенното превръщане на управлението на турския президент в автокрация.

Турската лира падна до рекордно ниско ниво

Решението на Турция да задълбочи икономическите си връзки с Русия след инвазията в Украйна миналата година също също разгневи нейните западни партньори на Турция.  По-рано тази година самият Ердоган каза, че Турция е по-близо до Путин, отколкото до Вашингтон.

Стратегически обрат или тактически ход? 

Освен бързия обрат на Ердоган по отношение на кандидатурата на Швеция за НАТО, има и други признаци, че Турция търси по-конструктивен подход със Запада.

Когато президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Турция миналата седмица, му беше позволено да напусне с група украински войници, прехвърлени в Истанбул съгласно сделка за размяна на затворници с Москва.

Радев заминава за Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

За голямо раздразнение на Кремъл, Ердоган изрази и силна подкрепа за амбициите на Украйна да се присъедини към НАТО.

Очаква се Анкара да запази топлите си отношения с Русия поради зависимостта на Турция от вноса на петрол и газ, както и поради факта, че Москва е важен играч в Сирия, която е стратегически приоритет за администрацията на Ердоган.

Националният алианс в Турция се разпадна

„Приоритетът на Анкара е да запази баланса си, за да разшири своето пространство за маневриране и влияние като регионална сила и глобален актьор.

Ходовете на Ердоган към НАТО и усилията му към ЕС са тактически и в съответствие с по-широките геополитически амбиции на Турция. Те със сигурност не са обратен завой“, смята Емре Пекер от Eurasia Group.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм