Турската лира потъна до ново дъно спрямо долара след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Лирата спадна с 5% до 22,77 лири за долар, след като беше подкрепена от централната банка преди изборите, предаде АФП.

Ердоган положи клетва в събота и назначи Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Турция отчете годишна инфлация от 39,59%

Шимшек, бивш икономист на "Мери Линч", открито се противопоставя на политиката на турския президент относно икономията.

Той и преди е бил министър на финансите, в периода 2009-2015 г., и вицепремиер, отговарящ за икономиката, до 2018 г., когато напусна преди срива на лирата.

"Нямаме друг избор, освен да се върнем на рационална основа", заяви Шимшек след встъпването си в длъжност, което е знак за отдръпване от неортодоксалната политика на понижаване на лихвените проценти с цел борба с високата инфлация.

Инфлацията в Турция надхвърли 83%

"Който и да спечели изборите, очакванията бяха, че лирата трябва да отслабне до по-конкурентно ниво", заяви базираният в Лондон икономист по развиващите се пазари Тимъти Аш.

Лирата спадна поради това, че Симсек даде нареждане на централната банка да възприеме "рационална политика", за да направи валутата по-слаба и по-конкурентна, каза Аш.

"Наблюдаваме нормализиране на политиката", каза икономистът.

Турската лира отново поевтиня рекордно спрямо долара

Централните банки по света повишават лихвените проценти в усилията си да се борят с инфлацията.

Ердоган обаче от доста време насърчава ниските лихви в стремежа си да насърчи растежа. Турският лидер дори стигна дотам, че нарече високите лихви "майка и баща на всяко зло".

Шимшек се срещна с Хафизе Гайе Еркан, висш финансов мениджър в САЩ, за когото се смята, че ще бъде следващият управител на централната банка.

Отказва ли се Турция от борбата с галопиращата инфлация?

Еркан е бивш съизпълнителен директор на First Republic Bank и управляващ директор в Goldman Sachs и се очаква да замени управителя на централната банка Сахап Кавчоглу.

При управлението на Кавчоглу основният лихвен процент на банката беше намален до 8,5%. През 2021 г. тя беше на ниво от 19%.

Турция задържа лихвените проценти, лирата достигна годишно дъно

Шимшек трябва да "изчисти бъркотията" от последната година и половина, за да се върне доверието на инвеститорите, каза Ипек Озкардекая, старши анализатор в Swissquote Bank.

Тя обаче предупреди, че това няма да е лесна задача.

Къде поскъпването на долара нанася най-големи вреди?

"През изминалите години в Турция не липсваха талантливи финансови министри или умни централни банкери. Но всеки път, когато някой се опитваше да си върши работата правилно, което в Турция означава повишаване на лихвените проценти, той бързо биваше уволняван", каза Озкадерская.

"Следователно това, което инвеститорите искат да видят в Турция, не е колко талантлив е Мехмет Шимшек в областта на финансите, а колко устойчив ще бъде той на натиска за ниски лихви от страна на президентската институция", отбеляза анализаторът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм