Равностойно положение! За първи път от 20 години еврото струва колкото един долар. Обменните курсове на валутите от развиващите се страни обаче падат още по-бързо спрямо щатската валута. Във все повече и повече случаи това ще се превърне в истински проблем.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

През последните седмици се изписа много за покачването на долара и повишаването на американския лихвен процент, което стои зад това покачване. Много по-малко внимание обаче се обръща на въздействието, което покачването на долара оказва върху белгийската икономика. Високите цени на бензина на бензиностанциите например, обикновено се обясняват с рязкото поскъпване на петрола. За барел петрол Brent трябва да платите почти 100 долара, докато в началото на декември беше под 75 долара. Това е 33% увеличение на цената на петрола. Пресметнато в евро, петролът е поскъпнал с над 50. И това се отнася за всички видове продукти и услуги, които се търгуват в долари, пише TCE.

Цената на газа в Европа достигна 1700 долара за 1000 куб. м

ИНФЛАЦИЯ НА ДОЛАРА

Скъпият долар подхранва вече високата инфлация, но това, което се случва в Белгия и други страни от еврозоната, бледнее като незначително в сравнение с болката, която изпитват нововъзникващите страни. Наистина, валутите на много такива страни паднаха много по-осезаемо спрямо долара тази година. В някои случаи националната централна банка, подобно на Федералния резерв на САЩ, настоява силно за повишаване на лихвените проценти. Въпреки това нарастващите страхове от рецесията също работят усилено в света на валутата. Перспективата за рязък спад на икономическия растеж в Съединените щати и възможността Европа дори да изпадне в рецесия поради енергийната криза накара много страни да предпочетат да държат резервите си в твърди валути като долари и евро.

ЕК: Инфлацията в България е 12,5%

ГОЛЕМИТЕ ГУБЕЩИ

Тази година много валути на страните от Източна Европа са сред големите губещи. Отчасти поради търговските си отношения с Русия и малкото си географско разстояние от войната в Украйна, унгарският форинт е намалял с 21 процента през 2022 г. За полската злота е с 16 процента, а щетите за чешката крона достигат 10 процента. Турската лира също е под значителен натиск. В резултат на хлабава политика за контролиране на инфлацията от повече от 70 процента, валутата падна с 24 процента от началото на годината до най-ниското си ниво досега. Колумбийското песо също падна до ново дъно спрямо долара: -9 процента. А аржентинското песо дори падна с 21 процента.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

ВРЕДИТЕ ОТ РАСТЕЖА В РАЗВИВАЩИЯ СЕ СВЯТ

За участващите държави гореспоменатите спадове на валутата засегнаха по-силно от спада на еврото. Това е така, защото за компаниите в развиващите се страни става все по-трудно да привличат нов капитал. Много компании издават заеми в долари, но с покачването на американската валута те харчат все повече и повече в собствените си валути за лихвени плащания и разходи за изплащане. Това е основна причина, поради която Световната банка вече преразгледа прогнозата за растежа на нововъзникващите страни през 2022 г. от 6,3 на 4,6 процента. Ако поскъпването на долара продължи, следващото разочарование на нововъзникващия свят поради растежа на долара, е само въпрос на време.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм