Цената на газа в Европа се доближи днес до стойността от 1700 долара за 1 000 куб. м, показват данни на лондонската борса ICE.

Цените на фючърсите за август в хъба TTF в Нидерландия достигна 1 682,3 долара за 1000 куб. м. или 155,99 евро за МВтч.

Германия се опасява от пълно спиране на доставките на газ от Русия

От началото на търговете стойността на газа нарасна с повече от 5%, съобщава БГНЕС.

Цената на природния газ в Европа остава висока поради редица фактори. Така например американската компания Freeport LNG след пожар и експлозия през юни заяви, че очаква да възобнови частично работата на голям газов терминал едва в началото на октомври. Капацитетът на съоръженията на Freeport LNG се оценява на 15 млн. тона втечнен природен газ (LNG) годишно. Това представлява около 16% от общия износ на САЩ.

Турция търси възможност за туркменски газ по газопровода TANAP

На 30 юни беше публикуван указ на руския президент Владимир Путин, според който руско дружество с ограничена отговорност ще замени "Сахалин Енерджи" като оператор на проекта "Сахалин-2".

През първата половина на 2022 г. руската компания „Газпром” намали износа си на газ за чужди държави (включително доставките за Китай) с 31% до 68,9 млрд. куб. м. В някои случаи обстоятелствата, довели до това, бяха извън контрола на холдинга. Например от 11 май украинският оператор GTS спря транзита на газ за Европа през станцията в Сохрановка, тъй като не може да контролира граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област. В тази връзка Украйна отхвърля номинациите за транспортиране през тази станция и газ се получава само през станция Суджа.

България и Гърция с окончателно решение за сертифициране на интерконектора

На 14 юни, "Газпром" беше принуден да намали доставките на газ по "Северен поток" в сравнение с планираното заради ненавременното връщане на газовите турбини на Siemens след ремонт. Siemens Energy съобщава, че една от газовите турбини за "Северен поток" все още не може да бъде върната в Германия от Монреал, след като е била ремонтирана, поради канадските санкции срещу Русия. Поради това "Северен поток" сега изпомпва 40 % от максималния капацитет на тръбопровода.

Освен това през май и юни последователно бяха извършени годишни планирани ремонтни дейности по газопроводите "Син поток" и "Турски поток", като изпомпването на газ беше напълно преустановено.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм