Турската лира достигна днес най-ниската си стойност за годината, след като централната банка отново отказа да повиши лихвените проценти, за да се пребори с нарастващата инфлация и да подкрепи проблемната валута, информира БГНЕС.

Доларът струваше 17,67 лири, когато централната банка обяви, че запазва основния си лихвен процент на 14%.

ЕЦБ повиши основния лихвен процент до 0,5%

Централната банка не е повишавала основния лихвен процент, откакто през декември завърши изключително противоречив кръг от съкращения.

Турският лидер открай време е противник на високите лихвени проценти и уволнява директорите на централната банка, които ги повишават, за да овладеят инфлацията.

ЕЦБ преди промяна на лихвените проценти: Какво носи едно увеличение?

Ердоган смята, че високите лихвени проценти водят до повишаване на цените - обратното на общоприетите икономически виждания.

Намаляването на лихвите постави началото на икономическа криза, която понижи жизнения стандарт на хората и усложни шансовете на президента Реджеп Тайип Ердоган на парламентарните избори през следващата година, съобщава АФП.

Къде поскъпването на долара нанася най-големи вреди?

Официалният годишен темп на нарастване на потребителските цени в Турция достигна 78,6 % и е на път да продължи да чупи рекордите, поставени за последно в края на 90-те години на миналия век.

Независими оценки на турски икономисти показват, че реалната стойност може да бъде значително по-висока.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм