Европейската централна банка (ЕЦБ) иска отново да повиши лихвените проценти за първи път от единадесет години, информира германската медия ZDF.

За първи път от две десетилетия: 1 евро е 1 долар

На заседанието си днес Управителният съвет на ЕЦБ възнамерява да повиши основните лихвени проценти в общата валутна зона с 0,25%.

С оглед на рекордната инфлация обаче не е изключено по-голямо увеличение на лихвите с 0,50%. Това може да е началото на поредица от повишения на лихвите

ЕК прогнозира рекордна инфлация в ЕС и еврозоната заради войната в Украйна

Могат ли потребителите да се надяват на спад на инфлацията?
С оглед на нарастващите темпове на инфлация, хората в еврозоната могат да си позволят по-малко за едно евро. Първоначално обаче те не трябва да се надяват на бързо намаление на цените, дори след повишаване на лихвения процент.

Какво движи инфлацията?

Покачващите се цени на енергията водят до инфлация от месеци наред. Тази тенденция се изостри заради войната в Украйна. Освен това, след пандемията от коронавирус, индустрията се бори с факта, че веригите за доставки не работят гладко, в Китай локдауните също оказват влияние.

През юни инфлацията в еврозоната достигна 8,6 процента, най-високото ниво от въвеждането на единната валута като книжни пари през 1999 г.

Какво ще се случи с цените и заплатите след въвеждане на еврото

Какво ще се случи при повишаване на лихвите?
Европейските валутни наблюдатели са до голяма степен безсилни срещу нарастващите цени на енергията. Централната банка обаче може да помогне да даде гаранция, че инфлацията няма да остане на високо ниво в дългосрочен план.

Централните банкери са загрижени за възможни вторични ефекти, като например спирала на заплатите и цените. Ако заплатите се повишат твърде много в отговор на високата инфлация, това може да тласне цените нагоре, тъй като компаниите използват по-високи заплати, за да оправдаят по-нататъшни скокове на цените. 

ЕЦБ: Не се очаква стагфлация в еврозоната

Какви са последиците от по-строгата парична политика за кредитополучателите?
Ще им излезе по-скъпо в обозримо бъдеще. Повишаващите се лихвени проценти увеличават цената на заемите, като по този начин ограничават търсенето. 

Какви са възможностите за животозастрахователните клиенти?
Лихвите на капиталовия пазар вече се повишиха в очакване на по-строга парична политика. Но вероятно ще мине известно време, преди клиентите на животозастраховането да се възползват от това. Експерти от бранша очакват, че животозастрахователите първо ще намалят така наречените скрити тежести в баланса, които възникват от обрата в лихвените проценти, вместо да увеличат участието в печалбата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм