Енергийната комисия в парламента отхвърли ветото президента върху промените в Закона за енергетиката, касаещи пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители от началото на 2026 година.

Като причини за ветото президентът изтъква, че има рискове за рязко повишаване на на цените на тока за битовите клиенти и в този ѝ вид либерализацията се отдалечава от целите на социалната държава. Ветото беше отхвърлено в ресорната комисия с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Предстои решението да бъде гласувано и в Народното събрание на извънредно заседание в петък. 

От БСП са категорични, че ветото на президента трябва да бъде подкрепено, защото либерализацията на пазара ще създаде хаос. Управляващото мнозинство зае обратната позиция. Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира, че ще има достатъчно време до 2026 година, за да се разработят механизмите за компенсации.

Енергийната комисия одобри и предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС държавният резерв да поеме управлението на базите на Лукойл Нефтохим. Депутатите връщат и стария режим за съхранение на нефт и нефтопродукти, според който търговците ще имат право да съхраняват 50% от горивата си в страни-членки на ЕС и 50% в България. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм