"Не можем да изключим използването на ядрено оръжие от Русия. Това, което е съществено, е че всъщност Путин търси начин да дефинира ситуация, в която използването на ядрено оръжие е приемливо. Като минимум вкарването на темата с ядрено оръжие в наратива, свързан с агресията на Русия в Украйна води до сериозно напрежение, защото това е реална заплаха."

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Това заяви военният експерт Велизар Шаламанов в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24

"Все пак моето убеждение, е че в нашия, свободния свят има достатъчно механизми за консултация, така че да овладеем тази ситуация, която е свързана с желание да бъде уплашен и разединен Западът", добави той.

"Когато става въпрос за демократични страни, там има публичен дебат, влияние на общественото настроение и нещата не могат да имат такъв рисков характер, докато самата същност на авторитарните режими е свързана с взимане на решения, които не се влияят от обществените настроения. Путин е разчитал, че в рамките на седмица от началото на войната ще установи марионетен режим в Киев, но трябва да сме наясно, че използването на ядреното оръжие не може да бъде изключено", смята експерът.

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

България твърдо заяви, че няма да прати снаряди за Украйна и няма да участва в общата европейска покупка за боеприпаси за нападната страна.

"Действителността е бързопроменяща се. Важното е, че такъв тип говорене нанася щети поне по 3 линии на България. Първо, защото разединява различни обществени групи в България, изолира ни от групите в НАТО и трето, дава един сигнал към Русия, че ние сме уязвими, че върху нас може да се въздейства и можем да очакваме засилващи се провокации от страна на Кремъл", отбеляза Шаламанов.

Войната в Украйна: Битката за Бахмут се „стабилизира“

Как реагират западните съюзници на това, което прави Радев?

"Реагират спокойно, защото силата на НАТО и ЕС са механизмите за консултации, които дават стабилност и позволяват да се мобилизират ресурсите на население над 1 милиард. Освен това реакциите са такива, че по никакъв начин да не навредят допълнително на България, вратата да е отворена и България да се възползва от всички възможности на страна член от свободния свят", коментира той.

„Върнете Маша на баща й!“: Украинско дете бе отнето от социалните заради антивоенна рисунка (видео и снимки)

"Отговорността си остава наша и ако не намерим сили да продиводействаме на дезинформацията и пропагандата, и на тази невъзможност политическият елит в България да консолидира позиция, която гарантира интересите на българските граждани, това може да доведе до вътрешни напрежения, за които няма как да ни помогнат съюзниците", категоричен е Шаламанов.

"Русия не успя с получаваната помощ от Иран и други изолирани от света страни да създаде необходимата групировка за реална зимна офанзива. Сега е важно Украйна да започне процеса на приключване на тази непровокирана война и брутална агресия", заяви експертът.

Недосегаемият РОСАТОМ: Защо Западът не санкционира руския ядрен гигант

Как помощта на Словакия, Полша и Северна Македония ще се отрази на бойните действия и силата на Украйна?

"Такъв тип отношения създават условия за консолидиране на група страни да продължат тази помощ. Една пълномащабна офанзива на украинската армия има нужда от танкове, бронирани машини, хеликоптери и авиация. Без това тя не може да бъде много успешна, а това ще доведе до увеличение на броя на жертвите", заключи Шаламанов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм