Северна Македония ще предаде на Украйна 12 бойни хеликоптера Ми-24, заяви министърът на отбраната на републиката Славянка Петровска, съобщи „Косово Онлайн“, цитирани от БГНЕС.

Министърът заяви, че правителството на Северна Македония ще вземе решение да прехвърли на Украйна 12 военни хеликоптера Ми-24, които републиката по-рано е закупила от Киев. Решението за прехвърлянето е взето след искане от украинската страна и анализ на македонската армия, който е показал, че "лишаването от тази военна техника няма да се отрази на отбранителните способности на Северна Македония". "Според плановете ни за модернизация това оборудване почти е достигнало края на експлоатационния си срок и няма да бъде част от нашето въоръжение. Ако не ги бяхме предали, щеше да се наложи да се реши нещо в кратък срок", каза министърът.

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

В замяна на Ми-24 Северна Македония възнамерява да закупи най-малко 8 хеликоптера западно производство, които ще имат по-скоро транспортно, отколкото военно предназначение, заяви министърът на отбраната.

По-рано, през юли 2022 г., Северна Македония предаде на Украйна танкове Т-72. Македонското министерство на отбраната заяви, че танковете са "трето поколение" и принадлежат на подразделение, което скоро ще бъде разформировано. В същото време министерството не уточни колко танка са били предадени на Украйна. Според съобщения в местните медии Северна Македония също така тайно е изпратила на Украйна 4 самолета Су-25, които са били спрени от 2004 г. насам.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм