Битката за Бахмут, украинския град, който Русия от месеци се опитва да превземе, се "стабилизира", казва главнокомандващият на Украйна, пишат от Би Би Си.

По-рано този месец западни официални лица изчислиха, че от миналото лято насам в Бахмут са били убити или ранени между 20 000 и 30 000 руски войници.

Но въпреки това Валерий Залужний заяви, че "огромните усилия" на украинските войски удържат Русия.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Москва е нетърпелива за победа, след като в последно време не успя да постигне големи успехи.

Въпреки това военните анализатори смятат, че Бахмут има малка стратегическа стойност, като значението на града вече е символично.

Във Фейсбук генерал-лейтенант Залужний заяви, че макар ситуацията на украинския фронт "да е най-тежка по посока на Бахмут... благодарение на огромните усилия на силите за отбрана успяваме да стабилизираме положението".

Генерал-лейтенант Залужний пусна своята публикация след разговор с началника на Генералния щаб на отбраната на Великобритания адмирал сър Тони Радакин за ситуацията в Украйна.

Коментарите му са последният положителен сигнал от страна на украински официални лица относно дългата битка за Бахмут.

В четвъртък Олександър Сирски, командващ сухопътните сили на страната, заяви, че руските войски са "изтощени" край Бахмут.

Сирски добави, че макар Русия "да не е загубила надежда да превземе Бахмут на всяка цена въпреки загубите на жива сила и оборудване... те губят значителни сили".

"Съвсем скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме край Киев, Харков, Балаклия и Купянск", каза той, визирайки успешните украински контраофанзиви през миналата година.

А по-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия край Бахмут, където за последен път беше през декември.

Може ли да видим Путин на подсъдимата скамейка?

На кадри, публикувани от неговата канцелария, се вижда как в стар склад той връчва медали на войниците, които нарича "герои".

В сряда Обединеното кралство заяви, че украинската контраатака западно от Бахмут вероятно ще облекчи натиска върху маршрута за снабдяване на града и че руската атака срещу града може да загуби "ограничената инерция", която е имала.

Но в изявлението се добавя, че "украинската отбрана продължава да бъде изложена на риск от обкръжаване от север и юг".

Междувременно Институтът за изследване на войната заяви в четвъртък, че макар Украйна все още да има числено превъзхождана от групата "Вагнер", украинските сили "продължават да изтощават наемниците, което ще позволи на украинските сили да провеждат бъдещи настъпателни операции".

Отправил ли е наистина Зеленски заплаха към САЩ, че децата им ще умират във войната в Украйна?

Вагнер, частна наемническа организация, е в основата на руското настъпление към Бахмут. Нейният лидер, Евгений Пригожин, е заложил репутацията си на превземането на града.

Преди инвазията в Бахмут са живели около 70 000 души, но сега са останали само няколко хиляди.

Превземането му ще доближи Русия до контрола над цялата Донецка област, един от четирите региона в Източна и Южна Украйна, незаконно анексирани от Русия през септември миналата година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм