Екологични групи се борят с Брюксел за оценката на газовата и ядрената енергия като устойчиви инвестиции.

Осем организации на "Грийнпийс" планират да подадат иск в Съда на ЕС срещу Европейската комисия след решението да включи природния газ и ядрената енергия като устойчиви в така наречената си таксономия, целяща да насочи инвестициите към зелен преход.

Над 70 ранени полицаи и почти 300 задържани при сблъсъци с екоактивисти в Германия

Правната благотворителна организация ClientEarth, Бюрото за европейска политика на WWF, Приятели на Земята Германия и Transport & Environment ще подадат подобен иск, специално за природния газ.

Нина Треу, директор на "Грийнпийс" - Германия, която е сред организациите на "Грийнпийс", завеждащи дело срещу изпълнителния орган на ЕС, заяви, че с включването на природния газ в своята таксономия ЕС си противоречи.

"Вместо да пречи на "зеленото" измиване, тя се е превърнала в инструмент за "зелено" измиване", добави тя.

Климатични активисти изрисуваха със спрей входа на МС във Франция

Допълнителният делегиран акт на Комисията относно ядрената енергия и природния газ беше посрещнат с критики от инвеститори, зелени групи и членове на държави, когато влезе в сила на 1 януари.

Двата съдебни иска идват след отказа да се представи законът за преразглеждане, за да се разбере защо тези технологии са включени. Сега неправителствените организации искат от съда да отмени отказа на Комисията да преразгледа включването на технологиите, съобщава „Политико”.

Според групите Комисията не е взела предвид научното становище, което органът на ЕС отхвърля.

Екоактивисти протестираха на две големи летища в Германия, наложи се намеса от полиция

Съгласно регламента за таксономията дадена дейност може да се квалифицира като устойчива само ако критериите са научно обосновани, заяви Анаис Бертие, ръководител на брюкселския офис на ClientEarth.

"Това не е така. Точно обратното, науката показва, че дейностите, базирани на изкопаеми газове, допринасят значително за изменението на климата", каза тя.

Екоактивисти заляха с черна течност шедьовър на Густав Климт (видео)

Бертие също така отбеляза, че зеленият етикет на газа е несъвместим и с европейското законодателство в областта на климата, тъй като противоречи на целите на съюза в областта на климата.

Ако исковете бъдат успешни, исканията на природозащитниците за преразглеждане на включването на ядрената енергия и газа ще бъдат върнати на Комисията. Съдът вероятно няма да преценява дали дейностите са устойчиви или не.

ClientEarth очаква изслушване до следващата година, а решението на съда - "евентуално" през 2025 г. Дотогава таксономията ще остане непроменена.

Екоактивисти се залепиха за творби на Анди Уорхол в Канбера (видео)

През октомври Австрия също заведе дело срещу Комисията, като поиска пълна отмяна на делегирания акт.

Изпълнителният орган на ЕС е изправен и пред съдебен контрол във връзка с решението за обозначаване на биоенергията, биопластмасата и използването на биомаса за енергия като устойчиви инвестиции.

Комисията няма да коментира, докато Съдът на ЕС не се произнесе с решение. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм