Италиански природозащитници използваха боя, за да оцветят в зелено водата в Канале Гранде във Венеция в знак на протест срещу липсата на напредък на форума на високо равнище КОП28 в Дубай, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Протестиращите от групата „Бунт срещу унищожението“ се спуснаха с въжета за катерене от моста Риалто и разпънаха транспарант: „КОП28: Докато правителството приказва ние висим на косъм“.

При подобни протести позелениха участъци от реки и канали и в други италиански градове – По в Торино, Тибър в Рим.

„Бунт срещу унищожението“ увери, че след няколко часа оцветената вода ще възвърне обичайния си цвят.

„Междувременно, докато правителствата приказват, ние броим щетите и жертвите на постоянните наводнения и пожари, се казва в изявление на активистите.

Природозащитниците обявиха, че са използвали безвредна флуоресцентна боя, използвана в промишлеността за проследяване на обекти във водата.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро обаче осъди, по думите му, тези „ековандали“ и призова италианските власти да ги накажат.

По време на протеста движението на лодки по Канале гранде беше преустановено, а водата в канала и наскоро възстановените колони на моста Риалто трябва да бъдат проверени от съображения за сигурност, каза кметът.

„Венеция е уязвим град, който трябва да бъде обичан и уважан! Стига толкова!“, добави кметът Бруняро.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм