Мистериозното петно от флуоресцентно зелена вода, което се появи в прочутия Канал Гранде във Венеция в неделя, е причинено от химикал, който обикновено се използва в подводното строителство, за да помогне за идентифициране на течове, твърдят еколози, цитирани от БГНЕС.

Химикалът - флуоресцеин - е нетоксичен. Все още не е ясно как веществото се е озовало в канала, но Регионалната агенция за околната среда във Венеция (ARPAV) заяви, че предвид отделеното количество е малко вероятно да става въпрос за инцидент.

Водата в Канале Гранде във Венеция стана флуоресцентно зелена (видео и снимки)

Зеленото петно е било забелязано за пръв път от жителите на града близо до моста Риалто в неделя сутринта местно време и е нараствало бавно през деня.

Снимки показват гондоли, водни таксита и автобуси, които се движат през изумрудено зелената вода.

Губернаторът на област Венето Лука Зайа заяви, че властите са поискали от полицията да проведе разследване, за да установи кой е отговорен, докато органите по опазване на околната среда също проверяват водата.

Екоактивисти боядисаха в черно водата в най-известния фонтан в Рим (видео и снимки)

Нито една група не е поела отговорност за деянието и местната полиция разследва редица версии, включително еко-активисти, заяви говорител на венецианската полиция пред CNN.

По-късно тази седмица се очакват резултати от допълнителни тестове, които биха могли да помогнат за определяне на точното количество на веществото във водата.

Това не е първият път, в който Канал Гранде на Венеция променя цвета си.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру оцветява водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин, по време на ежегодното Венецианско биенале. Този ход е имал за цел да привлече вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм