На летищата в Мюнхен и Берлин-Бранденбург климатични активисти блокираха пистите в четвъртък сутринта. В Мюнхен полицията прекрати акцията на северната писта след около час, съобщи говорител на летището.

"Успяхме да обслужим всички пристигащи и заминаващи самолети през южната писта, което доведе до малки закъснения, но не и до отмяна на полети", допълва още той.

Екоактивисти заляха с черна течност шедьовър на Густав Климт (видео)

На летище Берлин-Бранденбург "няколко души" са си проправили път към пистата, но е нямало влияние върху работата на полетите.

Протестната група за опазване на околната среда "Последното поколение" заяви в изявление, че е провела протестите в знак на несъгласие с "основния субсидиран от държавата принос към климатичната катастрофа".

"Престъпните" действия на активистите нямат "нищо общо със законния протест", заяви министърът на транспорта Фолкер Висинг.

Екоактивисти се залепиха за творби на Анди Уорхол в Канбера (видео)

Правителството на Германия предупреди екоактивистите да не нарушават закона, а канцлерът Олаф Шолц определи действията като "погрешни".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм