Членове на общественото движение „Stop Fossil Fuel Subsidies” (Спрете субсидиите за изкопаеми горива), което се застъпва за преминаване към зелена енергия и за спиране на добива на въглища и нефт, се залепиха за картината на Анди Уорхол "Кутии със супа Кембъл" в Националната галерия на Австралия в центъра на Канбера.

Според публикацията нат вестник "Канбера таймс", екоактивистите се залепили за двете произведения преди полицаите да успеят да ги спрат и да ги изведат от сградата на галерията. "Извършваме оглед на експонатите, за да оценим щетите, и работим с австралийската федерална полиция за разследване на инцидента", цитира изданието изявлението на галерията.

Екоактивисти залепиха ръцете си за две творби на Гоя (видео)

Столичната полиция съобщи, че никой не е бил задържан след инцидента, а двамата протестиращи, които са били изведени от залите на галерията от персонала, са били освободени след разпит.

Активистите призовават австралийското правителство незабавно да спре да инвестира в проекти за изкопаеми горива и да прекрати издаването на нови лицензи за разработване на нефт и газ. На 9 октомври участниците в движението се залепиха за картини на Пабло Пикасо, изложени в музей в Мелбърн. По-късно от музея съобщиха, че картините, защитени със стъкло против вандализъм, не са били повредени.

Преди броени дни двама екоактивисти залепиха ръцете си за рамките на две творби на Франсиско Гоя в музея "Прадо" в Мадрид в протест срещу "бездействието на властите" срещу глобалното затопляне, предаде АФП.

Защо екоактивистите атакуват произведения на изкуството?

Протестиращите не са увредили платната, съобщиха от испанската полиция. Те са насочили вниманието си към прочутите произведения на Гоя "Голата маха" и "Облечената маха".

"Залепихме се за "Махите" на Гоя в музея "Прадо", се посочва в публикация в Туитър на организацията "Футуро вехетал", предаде ТАСС. В публикацията се посочва, че преди седмица от ООН са признали невъзможността да се спази целта, поставена от Парижкото споразумение за таван на повишението на средната температура с 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период.

Активист си залепи главата за картина на Вермеер (видео)

Организацията публикува и видеозапис от акцията на активистите й в музея "Прадо". С черно на стената между двете картини е изписано "+1,5 градуса по Целзий". Двамата активисти са задържани.

Това е поредна подобна акция в музеи в Европа през последните дни на екоактивисти. В петък в Рим екоактивисти хвърлиха супа по платното "Сеячът" на Винсент ван Гог и се залепиха за стената до творбата, изложена в Палацо Бонапарте.

Акцията на активистите от движението "Ултима Дженерационе" (Ultima Generazione, в превод: „Последно поколение“ - бел.ред) последва друга тяхна акция, при която те се залепиха за картината "Пролетта" на Ботичели в галерия "Уфици" във Флоренция, както и подобни нападения срещу произведения на изкуството от други екоактивисти по примера на британската организация "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil), чиито активисти заляха с доматена супа картината "Слънчогледите" на Ван Гог в Националната галерия в Лондон. 

Протестиращи хвърлиха торта върху восъчна фигура на крал Чарлз III (видео)

Членове на движението "Летцте Генерацион“ (Letzte Generation, в превод: „Последно поколение“ - бел.ред) изсипаха картофено пюре върху пейзаж на Моне в музея "Барберини" в Потсдам, Германия. А белгийски демонстрант се опита да залепи главата си за картината на Вермеер "Момичето с перлената обица" в музея "Маурицхойс" в Хага.    

В последната акция, целяща да накара хората да осъзнаят важността на борбата с климатичните промени, участваха три жени, членове на "Ултима Дженерационе". 

Както и при други нападения, картината не е повредена, благодарение на предпазно стъкло, каза ръководителят на фирмата организатор на изложбата.

Екоактивисти заляха с доматена супа картината „Слънчогледи“ на Ван Гог (видео и снимки)

"Очаквахме го, нямаше щети, но това е безполезно действие", заяви президентът и изпълнителен директор на "Артемисия" (Arthemisia) Йол Сиена.

"Очаквахме такова нещо още преди откриването на изложбата и имахме няколко срещи с карабинерите и с шефовете на музея. Забранихме на всички да внасят чанти и раници и затова те не можаха да направят много“ каза Сиена и продължи: „Когато активистките се приближиха до картината, една от тях извади малка консерва, която беше скрила в панталона си. Картината не е пострадала. След това момичетата се залепиха за стената под картината със суперлепило. Дори не затворихме изложбата, а само залата, тъй като реставраторът трябваше да оцени евентуалните щети. Рамката ще трябва да бъде почистена, а залата вероятно ще бъде отворена отново тази вечер", добави Йол Сиена.

Германско село ще бъде унищожено, за да се превърне във въглищна мина

"Това са показни демонстрации, които аз осъждам най-строго, въпреки че те са безсмислени действия. Активистките дори казаха на медиите какво ще сторят. За щастие засега те се прицелват само в картини, защитени от предпазно стъкло, но някой техен подражател може да причини сериозни щети на незащитени картини. Това са явни демонстрации, които не водят до нищо и активистите сами си вредят в очите на обществото", коментира Йол Сиена.

Трите активистки срещу климатичните промени заляха със зеленчукова супа картината, преди да се залепят за стената. Преди това те скандираха срещу използването на изкопаеми горива и за екзистенциалната заплаха, която представлява изменението на климата.

Картината "Сеячът" е заета от музея "Крьолер-Мюлер" в нидерландския град Отерло за изложба с творби на Ван Гог в бившата резиденция на Наполеон в италианската столица.

На трите млади жени, извършили нападението, ще бъдат повдигнати обвинения за увреждане на културното наследство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм