Месеци наред екоактивисти протестират край малко фермерско селце в Западна Германия. Те се надяват, че и други германци ще пристигнат в палатковия им лагер и ще помогнат да се спре разширяването на близкия открит рудник за въглища, който заплашва да погълне селото и неговите ферми, пише Darik Business Review.

Преди две години масовите протести накараха германското правителство да реагира и да спаси една вековна гора от разширяване на въглищна мина. А партията на Зелените отбеляза най-доброто си представяне на изборите миналата година, превръщайки темата за борбата с изменението на климата в печеливш политически актив.

Швейцарски курорт предлага литър бензин само за 1,50 евро

„Ако има 50 000 души на улицата, политиците ще трябва да направят нещо“, коментира пред The New York TImes 58-годишният фермер Екард Хойкамп, който е последният останал постоянен жител в селото Люцерат.

Той е настанил част от протестиращите в апартаменти в своя имот, а други са опънали палатки или са се настанили временно в изоставените къщи в селото.

Как две германски селца станаха независими от руския газ?

Очакваният прилив на хиляди протестиращи обаче така и не се материализира. Миналата седмица германското правителство на практика подпечата съдбата на Люцерат, като обяви, че RWE - най-голямата енергийна компания в Германия, се нуждае от въглищата под него, за да компенсира спрените доставки на газ от Русия.

Войната в Украйна и задаващата се перспектива за идващата зима без евтино руско гориво охладиха ентусиазма в Германия за по-екологични политики, поне в краткосрочен план. За държава, която е обещала да се откаже изцяло от въглищата до 2030 г., това е рязко отстъпление от досегашната линия.

Семейството, което дарява по 1 млн. долара седмично

„Агресивната война на Путин ни принуждава временно да използваме повече лигнитни въглища, така че да пестим газ при производството на електроенергия. Това е болезнено, но необходимо с оглед на недостига на газ“, казва германският министър на икономиката и бивш лидер на Зелената партия Робърт Хабек.

През юни той обяви повторното отваряне на някои въглищни централи. Когато сушата това лято усложни енергийните колебания, като забави транспорта на въглища по реките, правителството даде предимство на товарните влакове, превозващи въглища и други горива, пред пътническите.

Но, въпреки този политически обрат, обществената реакция е слаба.

Анкета, проведена това лято, установи, че 56% от германците, всъщност, подкрепят повторното пускане на въглищните централи, а само 36% са против. За сравнение, в анкета от 2019 г. 73% от населението подкрепи прекратяването на използването на въглища „възможно най-скоро“.

Четирима футболисти от Бундеслигата ще струват 300 млн. евро на Челси?
 
Въпреки че десетки хиляди активисти за климата протестираха в много от големите градове в Германия в края на септември, те съсредоточиха исканията си главно върху въпроси, като климатичната справедливост за развиващите се страни и достъпния обществен транспорт, но не и върху края на въглищата в Германия.

От началото на кризата Германия отбеляза близо 5% ръст на произведената от въглища електроенергия. В момента въглищата съставляват близо една трета от цялото електричество, произведено в страната.

Голяма част от тези въглища идват от места, като мината Гарцвайлер близо до Люцерат, която е собственост на RWE и където някои от най-големите копаещи машини в света непрекъснато работят в обширния рудник с площ от 31 квадратни километра.

В продължение на десетилетия, когато въглищата бяха начин на живот в голяма част от германските провинции, жителите на малките села, като Люцерат, приемаха неизбежността на въгледобива, включително и законовото изискване да се преместят, когато има нужда от разширяване на рудниците. След Втората световна война около 300 германски села са били разрушени именно заради въглищата под тях.

15.10.1880 г.: Завършва строителството на Кьолнската катедрала, продължило 632 години

Дори и някои климатични активисти признават, че Германия ще трябва да използва повече от така наречените „твърди“ въглища тази зима. Но те настояват, че това не оправдава разрушаването на Люцерат, който се намира над залежи от лигнитни въглища - по-замърсяващия и по-мек сорт.

Изчисленията на енергийни експерти, публикувани през август, показват, че въглищата под Люцерат, всъщност, не са необходими дори при краткосрочно увеличение на търсенето тази зима.

Германските държавни служители обаче са на мнение, че всяко увеличение на емисиите от въглища ще бъде компенсирано от факта, че RWE се е съгласила с крайния срок до 2030 г. за прекратяване на използването на твърди изкопаеми горива.

Емисиите от въглища вероятно ще се увеличат тази зима, но, според експертите на неправителствената организация Climate Analytics, все още е твърде рано да се каже с колко.

Малките и средни предприятия се притесняват, че ще бъдат изправени пред фалит заради високите цени на енергията, а домакинствата се готвят за прекъсване на електрозахранването, ако зимата се окаже по-студена от обичайното.

Междувременно, дори при звука на минните машини в далечината, Екард Хойкамп доскоро упорито отказваше да се предаде, засаждайки култури през пролетта и събирайки реколтата си през лятото и есента. Той прибра последната реколта от пшеница за този сезон през август тази година.

Но в началото на този месец той най-накрая се отказа, опакова оборудването си и изостави семейната си ферма, обвинявайки държавната политика за решението тя да бъде унищожена.  „Ако искаха да спасят това село, можеха да го направят“, казва фермерът. 

От RWE засега не са уточнили кога булдозерите ще изравнят със земята селоскостопанските постройки, за да може имотът да бъде включен в границите на рудника. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм