Четирима души бяха арестувани за нанесени щети, след като восъчна фигура на крал Чарлз III беше вандализирана в музея на Мадам Тюсо в Лондон в понеделник, съобщават от CNN.

Двама поддръжници на кампанията “Just Stop Oil” бяха заснети от камера как покриват с шоколадова торта реалистичния модел на британския монарх.

Екоактивисти заляха с доматена супа картината „Слънчогледи“ на Ван Гог (видео и снимки)

Във видеоклип, споделен на страницата на групата в Туитър, се вижда как двамата свалят черните си дрехи, за да разкрият бели тениски с надпис “Just Stop Oil”, след като стигат до подиума, където са поставени восъчните фигури на кралското семейство. След като хвърлят тортата, те казват на минувачите, че е “време за действия”.

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

“Реагирахме бързо на инцидент в музея на Мадам Тюсо, след като двама души хвърлиха храна по фигура около 10:50 часа”, каза столичната полиция на Лондон в туит в понеделник, добавяйки: “Четирима души са арестувани за щети, свързани с този инцидент”.

Защо екоактивистите атакуват произведения на изкуството?

“Just Stop Oil” добави, че двамата "изискват от правителството да спре всички нови лицензи и съгласия за нефт и газ".

Случаят от понеделник е поредният от действия на активистки групи в цяла Европа, целящи да привлекат внимание към ролята на изкопаемите горива за изменението на климата.

Интерес към картините на Чарлз III: Продадоха на търг гравюра за над 5000 паунда

В неделя двама протестиращи срещу климатичните промени замериха картината на Клод Моне, Les Meules (“Воденични камнъни”) от поредицата „Купи сено“, с картофено пюре в музея “Барберини” в Потсдам, Германия.

Картината, която е защитена от специално стъкло, остана невредима. В прессъобщение активисти от организацияра срещу изкопаемите горива “Last Generation” попитаха: "Кое е по-ценно - изкуството или животът?".

Чарлз III към Лиз Тръс: Мили Боже, отново сте тук (видео)

По-рано този месец активисти от “Just Stop Oil” хвърлиха доматена супа върху „Слънчогледите“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон.

Протестите предизвикаха различни мнения. Кийр Стармър, лидер на британската Лейбъристка партия, осъди действията на "арогантните" активисти на “Just Stop Oil”, като каза, че техните методи подкопават каузата им.

„Мисля, че грешат, мисля, че действията им са грешни“, каза той на слушател на радио LBC. Той продължи: „ Мисля си за снимките, които видяхме на линейки, които идват по пътя и не могат да преминат, защото хората са се завързали за пътя”.

Официално: Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май 2023

“Мисля, че е арогантно от тези, които са се завързали за пътя, да мислят, че са единствените хора, които имат отговора на това. Те нямат отговора".

След атаката срещу „Слънчогледите“ на Ван Гог, Британският съюз за обществени и търговски услуги, който представлява много работници от сектора на изкуствата и културата, излезе с изявление, в което се казва, че макар да подкрепят целите на протестите срещу промяната в климата, „атаката срещу нашето споделено национално наследство не е конструктивен начин за постигане на тези цели."

Синдикатът добави: „Не можем да одобрим тези крайни и опасни тактики, които излагат нашите членове на риск, докато се опитват да работят”.

Спортният водещ и бивша английска футболна звезда Гари Линекер беше по-разбиращ към действията на активистите.

Споделяйки интервю на журналиста Оуен Джоунс, направено с протестиращите в Националната галерия, Линекер написа на своите 8,6 милиона последователи в Туитър: „Струва си да се чуе, защото, харесва ли ви или не, никой няма да чуе без подобен протест”.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм