Крал Чарлз и кралицата-консорт Камила ще бъдат короновани в Уестминстърското абатство в събота, 6 май, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Коронацията ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри осем месеца след като кралят наследи на трона покойната кралица Елизабет II, пише "Таймс". Бъкингамският дворец заяви, че церемонията ще „отрази днешната роля на монарха и ще отправи поглед към бъдещето, като същевременно ще почете дългогодишно пазените традиции и ще представи бляскаво зрелище“.

За благотворителност: Жена пилот създаде най-големия портрет на кралицата в света

Информацията идва след широко разпространени съобщения, че службата ще бъде по-кратка и по-опростена от коронацията на кралицата през 1953 г., която продължи около три часа и събра 8000 души в абатството, четири пъти повече от нормалния капацитет.

Това доведе до оплаквания, че Чарлз ще има „коронация на понижена цена“. Въпреки това вътрешни лица от двореца казаха, че това отразява как Великобритания се е променила както факта, че много хора са изправени пред трудности. Но според техните думи, все пак коронацията ще бъде „празник в най-добрите традиции на хилядолетната история“.

Крал в шотландска пола: Чарлз III на посещение в Шотландия

Не е известно дали денят ще бъде обявен за официален празник, но изглежда малко вероятно, като се има предвид, че вече има два празника през май и церемонията се провежда в събота.

Чарлз ще бъде миропомазан, ще получи кралските инсигнии - кълбото, пръстена и скиптъра и ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е направена за Чарлз II през 1661 г.

Има спекулации, че коронацията може да продължи малко повече от час и да бъде посетена от около 2000 души. Твърдението на двореца, че церемонията ще обърне поглед към бъдещето, предполага, че тя няма да бъде изцяло традиционна.

Готови са първите монети с лика на крал Чарлз Трети (снимка)

Източници, близки до краля, казаха, че той ще иска да тя да отразява мултикултурна, модерна Великобритания. Очаква се да включва повече представители на други религии, отколкото при коронациите в миналото, но в основата си все още ще бъде англиканска служба. В първото си обръщение към нацията при възкачването си на трона кралят даде всичко от себе си, за да подчертае своята християнска вяра.

Думите на двореца за церемонията, „която ще почете дългогодишните традиции и ще бъде бляскаво зрелище“, също предполагат, че голяма част от службата ще следва познат формат, включително признаването на суверена от конгрегацията и полагането на клетва.

По време на церемонията суверенът е „миропомазан, благословен и посветен“ от архиепископа на Кентърбъри. Помазването на кралица Елизабет II бе един от малкото елементи от нейната коронация, който не бе излъчен по телевизията.

Както каза източник от двореца: „Церемонията е запазила подобна структура повече от хиляда години и се очаква коронацията през следващата година да включва същите основни елементи, като същевременно разпознава духа на нашето време.“

Камила също ще бъде помазана със свето миро и коронована, точно както кралицата майка беше по време на коронацията на Джордж VI през 1937 г.

Бъкингам представи монограма на крал Чарлз III

През последните 900 години всяка коронация се е извършвала в Уестминстърското абатство. От 1066 г. службата почти винаги се води от архиепископа на Кентърбъри.

Очаква се кралят да подпише прокламация за официално обявяване на датата на коронацията на среща на тайния съвет тази година. Коронацията се организира от херцога на Норфолк, който като граф- маршал уреди погребението на кралицата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм