Активистите, борещи се срещу климатичните промени, предприеха нова тактика в опитите да привлекат общественото внимание към исканията си, като се насочиха към музеи, галерии и произведения на изкуството. Освен улични демонстрации и блокади, в последните месеци те атакуват емблематични картини и скулптури, за да подчертаят символично унищожаването на околната среда.

Екоактивисти заляха с доматена супа картината „Слънчогледи“ на Ван Гог (видео и снимки)

Последният пример е нападението с доматена супа срещу шедьовъра "Слънчогледите" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон. Произведението е сред най-известните на автора и се оценява на около 84 милиона щатски долара. Две активистки на британското движение "Просто спрете петрола" ("Just Stop Oil") заляха преди дни творбата с доматена супа в опит да накарат британското правителство незабавно да прекрати новите проекти, свързани с добив на петрол и газ.

Нападателките бяха арестувани по обвинения в причиняване на щети с утежняващи обстоятелства. От галерията обявиха, че не са нанесени сериозни щети на платното на Ван Гог, което е почистено и върнато на мястото му. 

Екоактивисти блокираха ТЕЦ на въглища в Германия

Организацията "Просто спрете петрола" се бори срещу използването на изкопаеми горива и акцията срещу "Слънчогледите" е поредната от серия подобни посегателства срещу галерийни експонати. Първото нападение бе на 29 юни т.г., като активистите на движението се залепиха за рамката на произведението "Сърцето ми е в планините" (1860 г.) на Хорейшио Маккълок, изложено в Художествената галерия и музей "Kелвингроув" в Глазгоу.

Ден по-късно организацията атакува и шедьовъра "Разцъфнали прасковени дървета" (1889 г.) на Винсент ван Гог, намиращ се в лондонския институт "Куртолд". Последваха акции за привличане на вниманието срещу "Еоловата арфа на Томсън" (1809 г.) на Джоузеф Уилям Търнър в Арт галерията в Манчестър, където на пода пред творбата бе изписано "Без нов петрол", както и срещу "Каруцата със сено" (1821), емблематичен пейзаж на Джон Констабъл в Националната галерия в Лондон.

Екоактивисти се залепиха за асфалта на основен път в Берлин

Активистите на "Просто спрете петрола" се залепиха и за рамката на репродукция на "Тайната вечеря"”, за която се смята, че е дело на Джампетрино, ученик на Леонардо да Винчи. Творбата от 16-и век се намира в Кралската академия в Лондон.

Организацията се насочи към музеите, защото смята това за начин за "оказване на психологически натиск върху правителството" чрез публичност, обясни пред в. “Ню Йорк таймс” Мел Карингтън, говорител на "Просто спрете петрола". И даде пример, че акцията срещу "Разцъфнали прасковени дървета" на Ван Гог е отразена в новинарските емисии по цял свят, докато на предишни протести пред петролни терминали не е обърнато достатъчно внимание. Все пак от британското екодвижение подчертават, че изпитват голямо "уважение и любов към самото изкуство като институция".

Шествие на хиляди екоактивисти в Глазгоу

Атакуваните картини не са избрани случайно - повечето от произведенията, привлекли активистите, изобразяват природни картини. 

"Природата е най-голямата муза на изкуството", каза пред Дойче веле Саймън Брамуел, съосновател на движението "Бунт срещу унищожението" и активист, помогнал за организирането на акциите на "Просто спрете петрола". "Политиката винаги ще следва културата, така че е много важно да пазим идеалите на нашите културни институции. И дори сме закъснели.

Екоактивисти блокираха 4 улици в Лондон, 38 са арестувани

Като планета, ние се събуждаме с факта, че повишаване на температурите с 1,5 градуса по Целзий означава катастрофа и тази цифра вече е в огледалото за обратно виждане. Ако достигнем 2 градуса, това може да означава, че 20 процента от Земята ще станат необитаеми. Време е да включим културните институции в разкриването на истината", споделя той пред АРТнюз.

Използването на изкуството с цел политически изявления има дълга и често екстремна традиция.

Брамуел припомни, че през 1914 г.  британска суфражетка нарязва с нож за месо портрет на философа Томас Карлайл в Лондон. Той не пропусна да посочи също провокативното изкуство на китайския творец Ай Вейвей.

Екоактивисти протестират срещу автосалона в Мюнхен

"Ние не режем картини, както направиха суфражетките", каза Брамуел пред Дойче веле, но подчерта, че действията им са внимателно планирани, за да причинят възможно най-малко щети на набелязаните творби. И очевидно успяват, тъй като атакуваните творби нямат сериозни поражения. 

Действията на британските активисти вдъхновиха техни съмишленици и в други части на Европа. Малко след първата акция на "Просто спрете петрола" италианската организация "Последно поколение", а през август и германски климатични активисти предприеха подобни протестни действия. И те настояват властите в страните им да престанат да одобряват нови проекти, свързани добив на газ и петрол.

Движението на Грета Тунберг призова за спасяване на афганистанските екоактивисти

Италианците атакуваха в края на юли т.г. шедьовъра "Пролет" (1477 г.) на Сандро Ботичели, което се намира в галерията "Уфици" във Флоренция. Последваха нападения срещу творбата "Уникални форми на непрекъснатостта на пространството" (1913 г.) на футуриста Умберто Бочони в миланския "Музей на 20-и век" и срещу скулптурата "Лаокоон и синовете му", датираща от 40-30 г. пр .н. е. и намираща се във Ватиканските музеи.

Екоактивистите се спират на нея, тъй като има символно значение - Лаокоон е троянски жрец, който моли съгражданите да изгорят дървения кон, изпратен от гърците като подарък. Те обаче пренебрегват предупреждението и населеното място е разграбено от войниците, криещи се в коня. Борците срещу климатичните промени виждат силна символика в скулптурата с настоящето и затова искат да насочат вниманието на обществото точно към нея.

Екоактивисти организират седяща стачка в Берлин в защита на климата

Германските активисти от местното движение "Последно поколение", за което се смята, че не е свързано с едноименната италианска организация, се присъединиха към демонстрациите в края на август. За първата си акция те избраха да се залепят за рамката на "Сикстинската мадона" от Рафаело, изложена в Галерията на старите майстори в Дрезден. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм