Единайсет екоактивисти от групата "Лецте генерацион" ("Последно поколение") се залепиха за асфалта на основна пътна артерия в Берлин, което предизвика задръстване в час пик, предаде Ройтерс.

Природозащитниците наредиха около себе си различни храни, които преди това са събрали от места за изхвърляне на отпадъци.

Това е поредният протест в Германия с искания страната да приеме закон срещу изхвърлянето на храни и за намаляване на емисиите на парникови газове, отделяни от селското стопанство.

Активистите заявиха, че по-късно днес ще има още блокади и в други градове в страната.

Досега в акцията в Берлин са се включили 27 демонстранти, 11 от които са се залепили за асфалта, каза полицейски говорител. Служителите на реда проверяват самоличността им, след което ще преценят дали да ги задържат.

Миналата седмица "Лецте генерацион" на няколко пъти блокира пътища и магистрали в Берлин, Хамбург и Щутгарт. Според данни от сайта на природозащитната организация до края на протестите в петък в различни градове в Германия са били задържани 50 души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук