Атаката на Иран срещу Израел не е симвлочина, тя е координирана с Москва. Това заяви в предаването „Кой говори“ доцент Искрен Иванов. Пред Мария Черешова той коментира последните събития в Близкия Изток, като подчерта, че войната е започнала още на 7 октомври с нападението на Хамас срещу Израел.

Според експерта по международна сигурност следващите дни са ключови и до края на седмицата ще стане ясно дали Тел Авив ще отговори на удара на Техеран.

Искрен Иванов очерта 2 възможни варианта за действие пред Бенямин Нетаняху – консервативен, който включва директен удар срещу Иран, и асиметричен. Вторият е по-вероятен, според Иванов, и е онзи, в който САЩ надделяват в опита си да спрат ескалацията на напрежението в региона.

Ключов акцент в международен план са предстоящите избори в САЩ. Резултатът от тях ще повлияе на хода не само на войната в Газа, но и на тази в Украйна. „САЩ си имат приоритети, Западът е преценил, че Израел е по-голям приоритет от колкото Украйна“.

Доц. Иванов поясни, че ако се стигне до пълномащабна война в Близкия Изток, вероятно помощта за Украйна от страна на Вашингтон ще отиде на заден план.

Слушайте целия разговор в прикачения звуков файл.