Иран и САЩ не желаят да се задълбочава този конфликт. Мнението изрази пред Дарик международният анализатор Мартин Табаков. Според него и двете държави биха загубили много, ако започнат активни военни действия. Той посочи, че Иран не е готов да търпи прекалено много щети. По думите му неизбежно САЩ е въвлечен в този конфликт, но не на пълен капацитет.

“За да могат да бъдат неутрализирани изключително голям процент от изстреляните безпилотни летателни апарати, крилати балистични ракети от Иран към Израел, за това спомогна и включително САЩ, благодарение на разположените им в региона защитни системи и бойни авиации. Т.е. САЩ вече участват в тази фаза на защита на Израел в този конфликт. Въпросът от тук нататък е обаче, ако Израел инициира контраудар дали той би бил подкрепен от Вашингтон и засега индикациите са по-скоро противоположни, а именно че администрацията на Джо Байдън се опитва да мотивира Бенямин Нетаняху да не връща този удар, защото това, което каза американският президент е, че той спомена добрата успеваемост на Израел при неутрализирането на тази заплаха, която наблюдавахме тази нощ, е успех само по себе си и с това трябва да се задоволи един вид Тел Авив”, заяви Табаков.

Той уточни, че американците трябва да отчитат и липсата на всякакво желание и мотивация на своите арабски партньори в региона, които вече са намекнали на своите американски колеги, че не биха позволили на разположените на техните територия американски бази да бъдат използвани за удари срещу Иран. На въпрос по какъв начин Хамас ще се възползва от ситуацията в момента, анализаторът обясни:

“На първо място това може да предостави глътка въздух от чисто оперативна гледна точка на Хамас, защото ако Израел ориентира своето внимание в посока Иран, това означава, че Хамас ще има по-голяма свобода на действие сравнителна, поне за кратък период от време. Така че по този начин Хамас, както казах може да си вземе глътка въздух. Това няма да продължи дълго, защото Израел е демонстрирал, че имал оперативната готовност, необходимия наличен хардуер, боеприпасите, с които да може да води битка на няколко фронта”.

Цялото интервю на Тодор Пантилеев с международния анализатор Мартин Табаков може да чуете в прикачения звуков файл.