Тази сутрин Израел се върна към нормалния си ритъм на живот. Училищата и детските градини ще останат затворени, но хората отидоха на работа, работи градският транспорт, летищата също са отворени“. Това заяви пред Дарик Рина Бакалова, която е председател на Българския културен институт в Израел.

„Първо вчера беше жестоко напрежение. Аз никога не съм се страхувала, обаче вчера в един момент вече ме беше страх, защото 6 часа в очакване на нещо, което не знаеш какво е. Това беше голямото напрежение, като ни съобщиха, че са излетяли над 100 дрона и след това се каза, “хайде сега и ракетите тръгнаха” и въобще беше от всички страни. Те всъщност са над 330 ракети общо, които излетяха от Иран и отделно още има от Ирак, от Йемен, от Сирия и от Ливан", заяви Рина Бакалова.

Тя обясни че армията се е справила "блестящо" и, че се надява, че атаката е била, за да покаже Иран сила.

"Надявам се, че здравият разум и на нашето правителство няма да отговори сега и не би трябвало. Мисля, че стига вече оръжие и мускули. От тук нататък трябва да вече да се прави дипломация и преговори. Единството нещо, което смятам, че все още трябва да направят, е да влязат спешно в Газа, в Рафиях и да се опитат да освободят, ако имаме живи пленници. Това е сърцевината на конфликта. Всички знаем, че всичко това тръгна от Русия. Всички знаем, че те се организират заедно с Иран и още от 7 октомври ясно беше от къде тръгна целият проблем. И мисля, че сега трябва спешно да се влезе в Рафиях. Спешно да се направи една много бърза акция, така че да няма много жертви, разбира се. Но трябва да направим нещо, за да освободим заложниците. Въпреки, че моето мнение е, че те отдавна не са живи. Надявам се това да беше кулминацията и от тук нататък да малко здравия разум да надделее.“

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.