България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност, се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа Х, предаде БТА.

Германия призова за незабавно спиране на нападението. "Осъждаме по най-категоричен начин продължаващата атака, която би могла да хвърли целия регион в хаос", написа външната министърка Аналена Бербок в публикация в Х.

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор".

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата Х.

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди френският външен министър Стефан Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", добави той.

Министерството на външните работи на Египет заяви, че "призовава за максимална сдържаност" и "е в пряк контакт с всички страни в конфликта, за да се опита да овладее ситуацията", като същевременно предупреди за "риска от регионално разширяване на конфликта".

Саудитското външно министерство призова всички страни в конфликта към сдържаност.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "категорично" атаката. "Тя представлява безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той.

"Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявление, в което заяви своята "солидарност с Израел". Той каза, че атаките "още веднъж демонстрират презрението на иранския режим към мира и стабилността в региона".
     
Президентът на Аржентина Хавиер Милей изрази "своята солидарност и непоколебим ангажимент към Държавата Израел".

Мексиканското правителство каза, че е "силно обезпокоено" от това нападение и от "цената, която това действие може да има по отношение на хиляди човешки животи". 

Министърът на външните работи на Чили Алберто ван Клаверен каза в Х че е "разтревожен от сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и от иранските нападения срещу Израел".

"Китай изразява силното си безпокойство от влошаването на сегашната ситуация и призовава всички засегнати страни да проявят сдържаност и спокойствие, за да избегнат нова ескалация" на напрежението, каза Министерството на външните работи в Пекин.