Президентът на САЩ Джо Байдън e предупредил израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да вземе участие в ответни мерки на Тел Авив срещу Иран. Държавният глава е настоял правителството на Нетаняху да „обмисли отговора си много внимателно“, пише BBC.

Въпреки това обаче, по-рано от Белия дом подчертаха, че Техеран ще бъде държан отговорен за безпрецедентната атака с дронове срещу израелската територия, станала в неделя през нощта. Свтовните агенции цитираха израелски официални лица, според които петчленният военен кабинет на Нетаняху е подкрепил ответни действия, въпреки че групата е била разделена по отношение на времето и мащаба на всеки такъв отговор.

Евентуално разрастване на конфликта в Близкия Изток и въвличането на САЩ, е нещо за което редица световни лидери алармираха. По време на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк първият дипломат на Великобритания Дейвид Камерън призова Израел да не предприема ответни мерки след иранското нападение. Той заяви, че ходът на Техеран почти напълно се е провалил. Според Камерън фокусът не бива да се измества и трябва да остане върху постигането на споразумение за трайното прекратяване на огъня в ивицата Газа.

"В много отношения това е двойна загуба за Иран. Атаката почти напълно се провали и те разкриха на света, че са зловредното влияние в региона, готово да извърши това. Така че ние се надяваме, че няма да има ответен отговор", каза още Камерън.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също настоя за разум и за избягването на каквито и да било ответни действия от страна на Тел Авив.

Гутериш посочи, че целият Близък Изток се намира на ръба и сега е моментът за преговори и постигане на мир. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин от своя страна също поеха по пътя на дипломацията и вече разговаряха с колегите си от Саудитска Арабия, Турция, Египет и Йордания, като подчертаха необходимостта от избягване на ескалация.

Дипломат номер 1 на САЩ подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят отбраната на Израел, въпреки че от думите на президента Байдън не става ясно в какво точно ще се изразява тази подкрепа.

Междувременно, властите в Тел Авив започнаха постепенно да вдигат някои от мерките за сигурност, въведени след неделното нападение. Напрежението в региона придоби нови размери, след като Иран атакува еврейската държава заради предполагаем израелски удар по посолството на Техеран в Сирия на 1 април, при който загинаха висши командири на Революционната гвардия.

За щастие щетите са сравнително малки и няма жертви. 300-те ракети и безпилотни летателни апарати бяха свалени от израелската отбранителна система "Железен купол" и с помощта на САЩ, Великобритания, Франция и Йордания. На заседание на правителството в Аман премиерът Бишер ал Хасауне заяви, че въоръжените сили на страната ще се противопоставят на всеки опит на която и да е страна да застраши сигурността на кралството и подчерта неоходимостта от стабилност в региона.