Иран и Израел си отправиха взаимни обвинения на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. Заседанието беше свикано заради атаката на Техеран над еврейската държава в нощта срещу неделя. Тогава стоици ракети бяха изпратени към Израел, но 99% от тях бяха прихванати с помощта на САЩ.

Иранският представител Амир Сайед Иравани заяви на заседанието, че нападението е било "необходимо и пропорционално" и страната му "ще отговори пропорционално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея.

От администрацията на американския президент Джо Байдън обаче, още в неделя дадоха ясен сигнал, че няма да участват в евентуален отговор от страна на Тел Авив.

В Организацията на обединените нации постоянният представител на Израел Гилад Ердан на свой ред обвини Иран в нарушаване на международното право. Той показа видео, в което се вижда как Израел  прехваща ирански дрон над джамията „Ал Акса“ в Ерусалим.

"Тази атака премина всички червени линии и Израел си запазва законното право на отговор. Ние не сме жаба във вряща вода. Ние сме нация от лъвове. След такава масирана и директна атака срещу Израел целият свят, да не говорим за Израел, не може да бездейства. Ние ще защитим нашето бъдеще", заяви Гилад Ердан.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш уточни, че „Светът не може да си позволи повече войни“ и призова страните от ООН да поделят отговорността за прекратяване на огъня в Газа, за освобождаване на държавите от „Хамас“ израелски заложници и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ.

Заместник постоянният представител на САЩ при ООН Робърт Ууд обаче, е на мнение, че Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор.

Като "парад на лицемерието и двойните стандарти на Запада" определи заседанието на Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя. Той уточни, че атаката на Иран е провокирана от израелското нападение срещу дипломатическо представителство.

Британската постоянна представителка в ООН Барбара Удуърд обяви, че Великобритания ще продължи да помага за сигурността на Израел.