Израелската армия отчете, че 99 % от изстреляните ракети и дронове при иранската атака срещу еврейската държава са прехванати и тя е била „осуетена“. Според армейският говорител контраадмирал Даниел Хагари въздушното пространство над страната вече е отворено.

По-рано в нощта срещу неделя сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии се чуха на различни места при атаката на Иран с дронове. Удари са регистрирани срещу Тел Авив, Eрусалим и Димона. Въпреки че голямата част от иранските ракети и дронове са били прехванати, някои са достигнали израелска територия.

Засега данните сочат, че е пострадало 10-годишно момиченце в района на град Арад в пустинята Негев, както и, че има щети във военен обект в южната част на страната. От иранската държавна агенция ИРНА съобщиха, че са нанесени „сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в Негев“. 

„Най-лошото приключи, но не всичко е свършило“, е позицията на Израел.

„Не търсим конфликт с Иран, но няма да се поколебаем да действаме, за да защитим нашите сили и да окажем подкрепа на Израел“, се посочва в позиция на Пентагона по повод ударите на Техеран.

Десетки държави, сред които и България, изразиха безпокойството си от ескалацията и призоваха за сдържаност.

„Израел ще бъде наказан“, обяви в изявление върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей след началото на атаката. „Злонамереният режим с цялата си злоба, зложелателност и прегрешения добави още една грешка към греховете си, като извърши атака срещу иранското консулство в Сирия. В този случай злонамереният режим направи погрешна крачка. Той трябва и ще бъде наказан“, заяви той.

От постоянното представителство на Иран в ООН посочиха, че случаят може да се смята да приключен, но ако израелският режим направи още една грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен.

Преди атаката израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви:

„Отбранителните ни системи са разположени, подготвени сме за всякакъв сценарий - както за отбрана, така и за нападение. Държавата Израел е силна, израелските отбранителни сили и населението са силни. Оценяваме, че Съединените щати са на страната на Израел, както и че ни подкрепят Великобритания, Франция и много други държави. Установих ясен принцип - който и да ни нарани, го нараняваме и ние“.